Opvallende ontdekking: Paul Van Ostaijen schreef toneel

Paul van Ostaijen overleed op 32-jarige leeftijd in een sanatorium te Miavoye in de Ardennen. © letterkundigmuseum.nl

Boekhandel De Slegte ontdekte een onbekende toneeltekst van de beroemde dichter.

Boekhandel de Slegte heeft een manuscript van 11 pagina’s met onbekend toneelwerk van dichter Paul van Ostaijen ontdekt. Antiquair Kris Landuyt vond het handschrift in een privé-verzameling. De Slegte heeft het zelf over een ‘opmerkelijke vondst’, omdat sinds in de jaren ’50 van Ostaijens vierdelig Verzameld Werk verschenen is, geen andere werk van de dichter meer werd gevonden.

Het is ook de eerste toneeltekst die van de dichter wordt gevonden. Tot nu was niet bekend dat hij zich ook aan toneel had gewaagd. Er zijn vier bedrijven van het stuk bewaard gebleven, maar de titel is verloren gegaan.

Van Ostaijen (1896 – 1928) geldt als een van de belangrijkste modernistische Vlaamse dichters uit het interbellum. Hij schreef ook grotesk proza. Bekend van zijn poëtisch oeuvre zijn onder meer Huldegedicht aan Singer (naaimasjien), Boem paukeslag, Melopee, Polonaise (Ik zag Cecilia komen) en Marc groet ’s morgens de dingen.

Vijfstemmig koor

Het handschrift met de theatertekst, en ook de inhoud ervan, wijzen volgens de Slegte op vintage van Ostaijen. ‘Net zoals in zijn baanbrekende grotesken gaat ook in dit stuk de logica op de schop’, meldt de boekhandel. ‘Personages als de bankier, de vrouw, enkele heren en de dichter spelen hun rol, waarna er door een vijfstemmig koor commentaar geleverd wordt op het gebeuren. Tussendoor levert van Ostaijen de nodige regieaanwijzingen.’

In mei meldde De Slegte al dat er een onbekende kartontekening van de auteur was opgedoken. Literatuurliefhebbers kunnen het werk zien in een kleine gelegenheidstentoonstelling in de winkel op de Wapper in Antwerpen. Die tentoonstelling opent vandaag/donderdag, en loopt nog tot en met zondag 18 december.

Dit jaar wordt de honderdste verjaardag van van Ostaijens debuut Music Hall gevierd. Naar aanleiding van die verjaardag werd een zoektocht gelanceerd naar het verloren handschrift van die bundel. Dat werd nog niet gevonden, maar de Slegte roept mogelijk interessante manuscripten, boeken of foto’s aan te melden via gezocht@deslegte.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content