Nix opnieuw genomineerd op het Festival van Angoulême

© CyP

‘Billy Bob’ is genomineerd voor de Prix Jeunesse, de prijs voor de beste jeugdstrip van het Festival van Angoulême.

Nix, tekenaar van de roodgejurkte tweeling ‘Kinky & Cosy’, is voor de vierde keer genomineerd door het prestigieuze Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême. Na drie nominaties voor ‘Kinky & Cosy’ sleept hij er nu een in de wacht voor de Prix de Jeunesse, de prijs voor de beste jeugdstrip, met ‘Billy Bob’, de slechtste cowboy ter wereld. Het Festival van Angoulême is het belangrijkste Europese stripfestival.

“Ik had dit zeker niet verwacht” zegt Nix, alias Marnix Verduyn. “Het is een erkenning die meer dan welkom is. Ik ben zelf niet zo hard mee bezig geweest, maar de stripwereld en dan vooral de uitgevers kijken elk jaar hard naar uit naar de nominaties. Velen van hen zijn dan ook teleurgesteld als blijkt dat ze er geen hebben.”

Van de 12 genomineerden in zijn categorie kent Nix alleen de Belg Benoît Féroumont, de rest is hem niet bekend. “Wat is wel enorm fijn vind, is dat de jury die de winnaar mag kiezen, bestaat uit kinderen. Kinderen zijn doodeerlijk en zeggen gewoon de waarheid.”

‘Kinky & Cosy’

Na ‘Kinky & Cosy’ is nu ook ‘Billy Bob’ enorm populair bij de jeugd. “Ik kan dit niet verklaren, ik ben namelijk geen marketeer: ik maak gewoon dingen die ik leuk vind. ‘Billy Bob’ is niet echt bedoeld voor kinderen, net als ‘Kinky & Cosy’. Maar toch is de tweeling enorm populair bij de jeugd: ze staan bijvoorbeeld al jaren in Yeti (tijdschrift voor kinderen van de 5de en 6de leerjaar, nvdr). Een vriendin van mij die in een stripwinkel werkt vertelde onlangs nog dat toen er enkele kinderen langskwamen, ‘Kinky & Cosy’ meteen hun aandacht trok, ondanks het feit dat ze bij de volwassenenlectuur stonden. Fantastisch vind ik dat.”

Hoe gaat het eigenlijk met de vuilbekkende tweeling? “Erg goed. Samen met een team ben ik al anderhalf jaar bezig met het maken van maar liefst 500 filmpjes. Het verhaal wordt in België geschreven, terwijl de animatie in China gedaan wordt. De filmpjes zijn in het Engels dus hebben Amerikaanse acteurs de stemmen ingesproken. Het is echt een internationale productie.”

Buitenlandse deals

“Op dit moment hebben we al een deal met JIM in België en Orange in Frankrijk. JIM zou ze normaal gezien in september volgend jaar moeten uitzenden. Verder is er nog interesse van de Finse nationale televisie, zelfs van de Verenigde Staten. Adult Swim, het tijdsblok op Cartoon Network dat gericht is op volwassenen, zou ook geïnteresseerd zijn in Kinky & Cosy. Maar dat staat nog niet vast.”

‘Billy Bob’ is sinds begin oktober bij ons en ook in Frankrijk te koop in de betere striphandel. Met een gele pluchen cover: “Een extraatje voor de mensen die nog boeken willen kopen. Noem het gerust een reactie op de iPad.” (JV)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content