Nederlanse jeugdauteur Peter Van Gestel (‘Mariken’) op 81-jarige leeftijd overleden

Laurien Van den Broeck en Jan Decleir in 'Mariken'. © /

In zijn woonplaats Amsterdam is afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd schrijver Peter van Gestel overleden. Dat meldt zijn uitgever Querido.

Peter Van Gestel debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Drempelvrees. Nadat Van Gestel in 1979 werd gevraagd te schrijven voor de kinderrubriek van Vrij Nederland, groeide hij uit tot een van de meest gewaardeerde kinderboekenschrijvers van Nederland.

Hoogtepunten van zijn werken zijn Mariken (bekroond met een Zilveren Griffel), Die dag aan zee, Slapen en schooieren en Winterijs. Met dat laatste boek won hij in 2002 de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse-prijs. Van Gestel ontving in 2006 voor zijn hele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs. In 2000 werd Mariken verfilmd, met onder anderen Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy in de cast.

‘Er zijn maar weinig auteurs met zon heel eigen stem als Peter van Gestel, zegt Dik Zweethorst’, Van Gestels redacteur bij Querido. ‘Die stem hoor je vooral in zijn prachtige dialogen, waarin net zoveel niet als wel wordt gezegd. De uitgeverij verliest een oude vriend, de Nederlandse literatuur een groot schrijver.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content