Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden schrijft dit jaar Groot Dictee

© iStockphoto

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden, zo heeft Canvas bekendgemaakt. Het Dictee vindt plaats op 17 december en wordt net als vorig jaar voorgelezen door Freek Braeckman en Philip Freriks in de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag.

Het Groot Dictee is sinds 2015 een “derby der lage landen”, waarbij de twee beste Vlaamse spellers het in een finale tegen hun twee Nederlandse collega’s opnemen. Vorig jaar haalden de Nederlanders het met zes fouten tegen acht voor de Vlamingen. Voor Vlaanderen doen dit jaar 15 BV’s mee, onder wie Vive la Fête-zangers Els Pynoo, bedrijfsleider Wouter Torfs en actrice Ruth Beeckmans. Nederland vaardigt ook 15 prominenten af. Daarnaast doen aan Vlaamse kant 15 lezers van De Morgen mee, voor Nederland zijn dat 15 lezers van de Volkskrant.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door de Nederlandse VVD-politica Annemarie Jorritsma. De andere juryleden zijn de Vlaamse journalist en schrijver Ludo Permentier, en de schrijver van het dictee, A.F.Th. van der Heijden. Het Groot Dictee vindt dit jaar plaats op 17 december en is vanaf 20.35 uur te volgen op Canvas en canvas.be. Kijkers kunnen thuis ook online meedoen via de Canvas-website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content