Mickey Spillane – I, the jury (1947)

Frank Morrison Spillane aka Mickey Spillane behoort met meer dan tweehonderd miljoen verkochte boeken tot een van de meest succesvolle Amerikaanse crime-writers.

Spillane, zoon van een Ierse vader en een Schotse moeder start nochtans als winkelverkoper. Mid jaren dertig gaat hij aan de slag als scenarist voor comics als Batman, Superman en Captain America en combineert dit met een prille carrière als trampoline-artiest bij een rondreizend circus en als tipgever voor de FBI. Na de Tweede Wereldoorlog debuteert Spillane met I, The Jury. De schrijver beweert in latere interviews dat hij de hele plot in nog geen twintig dagen bij elkaar heeft geharkt.

In I, the jury, maakt hardboiled private eye Mike Hammer voor het eerst zijn opwachting. Hammer, een compromisloze, tough-drinking guy, zal model staan voor talloze imitaties. In I, the jury, waar – althans voor de toenmalige tijdsgeest – de seks en het bloed van de muren spat, wordt Jack Williams, oorlogsveteraan en boezemvriend van Mike Hammer vermoord. Williams heeft tijdens de oorlog het leven gered van Hammer, en verloor daarbij ook nog eens zijn arm. Hammer neemt zich niet alleen voor om de moordenaar te vinden, maar ook om die eigenhandig te doden.

Ondertussen valt de private voor de bloedmooie blonde Charlotte Manning. Manning houdt een ontwenningskliniek open in New York en werkt daar als psychiater. Er worden trouwplannen gesmeed, zeker nadat Hammer ontdekt dat Charlotte wel degelijk “helemaal blond” is.

Gelijklopend met die romance wordt ongeveer iedereen in de vriendenkring van Jack Williams vermoord. Mike Hammer ontdekt dat zijn verloofde haar ontwenningskliniek een draaischijf voor drugs en prostitutie is en daarbij iedereen die haar carrière in de weg staat, waaronder Jack Williams, uit de weg ruimt.

Recht moet geschieden, en Mike Hammer schiet zijn verloofde en full-time moordenares zonder pardon dood. I, the jury eindigt met de legendarische eindquote :

“How c-could you ?” she gasped.

I only had a moment before talking to a corpse, but I got it in.

“It was easy”, I said.

Het debuut wordt door critici afgemaakt wegens “te gewelddadig en te seksueel expliciet”, maar het boek verkoopt alleen al in de Verenigde Staten meer dan zes miljoen exemplaren en I, the jury wordt – voor het eerst – in 1953 in 3D verfilmd.

Er volgen nog meer Mike Hammer-boeken en verfilmingen (waaronder My Gun Is Quick en One Lonely Night), maar in 1952 last Spillane een sabbat-periode in en gaat hij op pad als getuige van Jehova. In 1958 start de Amerikaanse televisie-zender CBS met de Mickey Spillane’s Mike Hammer- reeks. Pas in 1961 zet Spillane zich terug aan het schrijven, maar hij kan het initiële succes nooit meer evenaren. Hij overlijdt in 2006.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content