Mickey Mouse wordt 90 en viert dat met een klapper van een boek

© Disney

Mickey Mouse mag dit jaar negentig kaarsjes uitblazen en dat wordt geëerd met het zes kilo zware ‘Walt Disney’s Mickey Mouse: The Ultimate History’.

Mickey Mouse wordt 90 en viert dat met een klapper van een boek

Eerste zinI only hope that we never lose sight of one thing – that it was all started by a mouse.

Mensen die nog een wereld zonder Mickey Mouse hebben gekend, beginnen zeldzaam te worden. De grootorige, immer goedgemutste creatie van Walt Disney is dit jaar negentig jaar geworden. Hij verscheen voor het eerst, vrolijk fluitend, in Steamboat Willie, een wervelende animatiefilm die in 1928 furore maakte met gesynchroniseerd geluid en verbluffend gebruik van muziek. Een kleine vijf jaar volstonden om uit te groeien tot een wereldwijde sensatie en die positie heeft de muis, in tegenstelling tot John Wayne, Marilyn Monroe en zelfs Charlie Chaplin, nooit moeten opgeven. Vandaag is nog steeds geen animatiefiguur geliefder of filmster bekender.

Dat verdient een boekje, vonden ze bij Taschen. De uitgever bij uitstek van koffietafelboeken overtrof zichzelf met een zes kilo zware klepper. Het aanbod aan beeldschone en in sommige gevallen onuitgegeven schetsen, animatietekeningen, posters, postkaarten, historische foto’s, concept art en stripfragmenten is zo weelderig dat je het niet kunt maken om het geen kijkboek te noemen. Dat stond een poging om alles te vertellen wat er over Mickey Mouse te vertellen valt echter niet in de weg. In de inleiding alleen al worden Andy Warhol, Maurice Sendak, Cole Porter, Aldous Huxley en Walter Benjamin erbij gehaald – binnen de wereld van de kunsten was er vrijwel onmiddellijk bewondering voor de iconische figuur.

Mickey Mouse wordt 90 en viert dat met een klapper van een boek

Grafisch is Mickey Mouse continue geëvolueerd, aanvankelijk op aandringen van de zelfkritische, innovatieve Walt Disney. Minder zichtbaar is dat hij mettertijd almaar braver en saaier is geworden. De voorbije halve eeuw is Mickey voornamelijk uitgespeeld als uiterst herkenbaar uithangbord van een multinational in de entertainmentindustrie. Allicht terecht schenkt dit verjaardagsboek véél meer aandacht aan de fantasiastische eerste decennia, toen de onberispelijke, elegante allemansvriend nog een Amerikaanse plattelandsjongen was met een rebelse, licht anarchistische inborst, een onverwoestbare vrolijkheid en een zalige wir schaffen das-mentaliteit.

Mickey Mouse wordt 90 en viert dat met een klapper van een boek
© Alles Disney Enterprises, Inc.

Walt Disney’s Mickey Mouse: The Ultimate History

David Gerstein, J. B. Kaufman, Daniel Kothenschulte, Taschen, 496 blz., 150 euro.

Mickey Mouse wordt 90 en viert dat met een klapper van een boek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content