Matthias Schoenaerts haalt gelijk bij de rechter: ‘Dit boek bevat onwaarheden’ moet op cover

Matthias Schoenaerts © Belga

Het boek ‘Schoenaerts’ moet een sticker dragen die meldt dat het onjuistheden bevat. Dat heeft de Antwerpse kortgedingrechter vandaag beslist.

Acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche hadden een kort geding aangespannen tegen auteur Stan Lauryssens en uitgeverij Manteau. Ze vonden dat het boek ‘Schoenaerts’, over de manisch-depressieve periodes in het leven van acteur Julien Schoenaerts, een sticker moet dragen met de boodschap dat het niet om een waarheidsgetrouwe biografie gaat. De Antwerpse kortgedingrechter stelde hen nu in hun gelijk.

Schoenaerts en zijn moeder wilden geen verspreidingsverbod, omdat ze respect hebben voor de vrijheid van meningsuiting en niet aan censuur wilden doen. Op elke cover zal een sticker ‘dit boek bevat onjuistheden’ moeten gekleefd worden.

De rechter besliste ook dat de quote op de cover van het boek, die van Matthias Schoenaerts is, verwijderd moet worden. Ook de titel moet aangepast. Die is nu ‘Schoenaerts’, en moet gewijzigd worden in ‘Julien Schoenaerts’, opdat geen verwarring meer kan bestaan over het onderwerp van het boek; Julien of zijn zoon Matthias. Om dezelfde verwarring te vermijden moet ook de foto van de cover aangepast worden.

Het boek zal dus niet ongewijzigd op de Boekenbeurs, die vanavond geopend wordt, mogen verschijnen. (AB/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content