Louis Van Dievel wint de 15de Knack Hercule Poirotprijs

Op de Boekenbeurs is de 15de Knack Hercule Poirotprijs 2012 voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Louis Van Dievel. Hij werd bekroond voor zijn boek ‘Hof van Assisen’.

Op de Boekenbeurs is de 15de Knack Hercule Poirotprijs 2012 voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Louis Van Dievel. Hij werd bekroond voor zijn boek ‘Hof van Assisen’.

Louis Van Dievel ontving een cheque van 5000 euro uit handen van de Schotse thrillerauteur Philip Kerr, bekend van zijn Bernie Gunther thrillers, die zich afspelen tijdens en na het nazitijdperk. Pieter Aspe kreeg de Prijs van de Lezer voor ‘Eiland’.

Louis Van Dievel werkte als journalist voor verschillende bladen en werkt nu voor de openbare omroep. Als auteur is hij vooral bekend van zijn faction, geromantiseerde verhalen over de onderlaag van de samenleving. Zo haalde hij reeds in 2007 de shortlist van de Libris literatuurprijs met ‘De Pruimelaarstraat’.

‘Hof van Assisen’

Van Dievel grijpt met ‘Hof van Assisen’ de overwoekerende (en ongezonde) interesse voor de besmuikte coulissen van de volksjury en het gerechtelijk apparaat aan om echt Boschiaanse portretten neer te zetten van de neg der maatschappij – goor uit de goot. Slapstick en felle kritiek, puntige karakterisering en een mozaiek van verschillende standpunten schragen de vaak hilarische beschrijving van het proces tegen drugshandelaar en ex-wielrenner Gommaar Meganck. Maar is hij ook een moordenaar ? Of een maffioso ? Op één been ?

Van Dievel houdt elke lezer een gebroken spiegel voor van verborgen, onderdrukte, maar verslavende ondeugden. De juryleden – Linda Asselbergs (journalist Knack Weekend), Fred Braeckman (recensent), John Vervoort (recensent), Lukas De Vos (journalist VRT-radio), Patrick Van Gompel (VTM-journalist), Geert Lambrecht (Roularta en thrillerfanaat) – waren dan ook verguld dat ze zoveel constante kwaliteit eindelijk konden belonen. Ze raakten het snel eens om unaniem de Knack Hercule Poirotprijs 2012 toe te kennen aan Louis Van Dievel.

Prijs van de Lezer

Ook dit jaar was er de Prijs van de Lezer. Vanaf begin oktober konden lezers op de Knacksite stemmen voor één van de vijf genomineerden: Naast Louis Van Dievel waren dit Pieter Aspe met ‘Eiland’, Luc Deflo met ‘Enigma’, Patrick Conrad met ‘De Geur van de Maan’, en Stan Lauryssens met ‘Lotte, 17 jaar, Blond, Blauwe Ogen.

De uiteindelijke publieksfavoriet werd Pieter Aspe. Hij ontving zijn prijs uit handen van Rudy Soetewey, vorig jaar winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs met zijn boek ‘Getuigen’.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content