Literaire snack: Koop eens een boek uit een snoepautomaat

Geel boekje terugvinden tussen Haribo en chocoladerepen © SuKuLTuR

In Berlijn kunnen reizigers naast snoep en chocoladerepen ook boeken kopen uit automaten. De literaire snacks zijn een groot succes.

Genieten van een boek met een lekker tussendoortje: het is voor leesliefhebbers een ideale manier om de tijd te verdrijven op de trein of de metro. De Duitse uitgeverij SuKuLTuR plaatste automaten in verschillende stations in Duitsland waaruit passanten snel een boekje en een koekje kunnen bemachtigen.

Boeken terugvinden tussen Haribo en Malthesers
Boeken terugvinden tussen Haribo en Malthesers© GF

Voor niet meer dan een euro valt er een felgeel boekje uit de machine. De exemplaren bevatten korte verhalen of gedichten van gemiddeld 24 pagina’s lang, perfect voor een treinreis van een half uur.

‘Het idee kwam er toen ik verhuisde naar een stek boven een snoepautomatenbedrijf’, vertelt Frank Maleu, directeur van SuKuLTuR in een interview met Nederlands dagblad NRC.next. ‘We startten met ons project in 2003 en sindsdien hebben we al meer dan 100.000 boeken verkocht.’

Tegenwoordig zijn er ook in steden als Shanghai, Londen en Lissabon boekenautomaten terug te vinden. Nu België nog.(FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content