Kuifje-veiling brengt bijna 100.000 euro op

Op een veiling met stripalbums, beeldjes en tekeningen van Kuifje is het zeldzame Kuifje-album ‘Tintin et Milou en Amérique’ uit 1934 voor bijna 17.000 euro onder de hamer gegaan.

Op een veiling met stripalbums, beeldjes en tekeningen van Kuifje is het zeldzame Kuifje-album “Tintin et Milou en Amérique” uit 1934 voor bijna 17.000 euro onder de hamer gegaan. Volgens Catawiki, het veilinghuis voor verzamelaars dat de veiling organiseerde, leverde de totale (online) veiling bijna 100.000 euro op.

Het album is een van de ongeveer duizend die in Frankrijk in het tijdschrift Coeurs Vaillants zijn verschenen. “Hergé had een overeenkomst met Coeurs Vaillants om een Kuifje-album uit te geven”, legt Hergé-expert Marcel Wilmet uit aan Belga. “Datzelfde jaar sloot Hergé echter een contract met uitgeverij Casterman in België, waarin stond dat hij geen andere uitgeverijen mocht gebruiken. Aangezien de gesprekken in Frankrijk wel verder gevorderd waren en Casterman dacht dat er in Frankrijk geen markt voor Kuifje-albums was, stond Casterman een
uitzondering toe voor duizend albums.”

Het geveilde album was “niet eens in een hele mooie staat, maar je komt het gewoon bijna nooit tegen”, zegt veilingmeester Patrick Vranken. Wilmet stelt dat voor een dergelijk album dat wel in een hele goede staat verkeert, ongeveer 20.000 euro op tafel wordt gelegd.

Behalve het zeldzame album ging ook een kleine tekening van Hergé voor meer dan 3.500 euro onder de hamer. Een beeld van Kuifje in een auto uit “De Sigaren van de Farao” bracht dan weer 1.400 euro op en een eerste kleurendruk van “Het gebroken oor” uit 1943 werd voor meer dan 6.500 euro geveild.

De veilingmeester stelt nog dat Kuifje wereldwijd heel populair blijft. Zo waren er waren meer dan 1.000 bieders uit onder andere Amerika, Australië, Zwitserland, Frankrijk, Hongkong en Scandinavië. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content