Kijk mama, zonder handen!

‘De verhalenverteller’ blijkt opnieuw de grote gevoelens op te zoeken, maar zit absoluut niet in een gesuikerd register.

De verhalenverteller **

Raphaël Beuchot & Zidrou

Le Lombard, 104 blz., € 19,59.

Toen Zidrou – de scenarist van het brave kinderreeksje Dokus de leerling – zich vorig jaar met Lydie aan een langere strip voor volwassenen waagde, betekende dat een onmiddellijk succes bij een breed publiek. Zidrou trok alle emotionele registers open voor een mierzoete historie. De verhalenverteller blijkt opnieuw de grote gevoelens op te zoeken, maar zit absoluut niet in een gesuikerd register.

Samen met debutant Raphaël Beuchot voert Zidrou een poppenspeler ten tonele die rondtrekt in landelijk Afrika. Met zijn verhalen kleurt de rondtrekkende artiest de levens van dorpelingen die verder weinig hebben om vrolijk over te worden. Het leven is er eentonig en armzalig. Bejaarde vrouwtjes dromen nog steeds van de prins die hen komt redden, terwijl ze een leven lang weinig vreugde haalden uit een opgelegd huwelijk met een veel oudere man. Een gefascineerd meisje ontdekt dat de poppenspeler stompjes heeft op de plaats waar eens zijn handen zaten. Waarom wordt slechts gaandeweg duidelijk. Hij keert terug naar een dorp waar een ongelukkig getrouwde vriendin woont en ook een meedogenloze politiechef de plak zwaait. Die treedt hard op tegen verhalenvertellers omdat ze de mensen met hun praatjes maar afleiden.

Zidrou laat de poppenspeler helemaal ten onder gaan, maar zoals dat in dit soort sprookjes met pratende gieren en skeletten past, krijgt zelfs gewelddadige repressie de fantasie niet klein. De moraal van het verhaal ligt er nogal dik op, maar de auteurs verzachten hun simplistische boodschap met een creatieve verhaalstructuur, een warm Afrikaans kleurenpalet en surreële extra’s. Het hoofdverhaal wordt immers geregeld onderbroken voor monologen van personages of voor Afrikaans geïnspireerde mythes die uit het repertoire van de poppenspeler zouden kunnen komen. Op die manier moet de tragiek van de strip door een rijke verbeelding wat gecompenseerd worden. De verhalenverteller blijft zelfs als sprookje wat te schetsmatig, maar wint een beetje krediet door de uitwerking.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content