It’s Lovely To Be Here: Rock voor beginners
Twintig jaar ver in zijn carrière blikt de Schotse bard James Yorkston terug op zijn leven on the road. Het is alles behalve glitter and glamour. Maar wel grappig.
It’s Lovely To Be Here The touring diaries of a Scottish gent. James Yorkston, The Domino Press, 265 blz., € 11,50.
– Are you a musician? – Aye, I am that. You’ll not have heard of me. – What’s your name? – James Yorkston. – No you’re right.
Zelfkennis zat, James Yorkston, zo blijkt uit deze conversatie met een taxichauffeur, nota bene een landgenoot. En niets ego. Integendeel. Ondanks het onaangename begin van de rit, geeft hij hem nog een fooi ook. Mocht de Schotse folkie elke Vlaming tippen die zijn muziek niet kent, dan kleurde zijn schuldenlast nu zo bloedrood als die van Griekenland. Nochtans heeft Yorkston al een paar prachtplaten achter zijn naam staan. The Year of the Leopard bijvoorbeeld (2006) en When The Haar Rolls In (2008) laten zich net zo goed smaken als een fles Ardbeg uit 1975. Toegegeven, ze geven hun schoonheid pas mondjesmaat prijs, maar dat is geen reden om ze te blijven veronachtzamen.
Nu blijkt fingerpicker Yorkston niet alleen over een droefgeestige stem en een subtiele gitaartechniek te beschikken, ook als auteur komt hij zeer gevat uit de hoek. Twintig jaar ver in zijn carrière maakt hij de balans op van zijn leven onderweg. De eerste tien jaar, toen hij nog in een bandje zat, vat hij kort samen: ‘Het ging helaas zeer langzaam richting nergens heen, te langzaam om het snel genoeg door te hebben.’
Witty blijkt de huisstijl! Pas toen hij op zijn dertigste solo ging, begon het wat te vlotten. Zijn relaas van wat volgt, leest als een beginnersgids voor muzikanten. Yorkston vertelt hoe hij zich nét niet liet naaien door het ene label en uiteindelijk goed wegkomt bij Domino Records – voor wie dit trouwens de eerste boekpublicatie is. Hoe hij droomt van een leven tussen de sterren, maar al snel inziet dat het grote geld niet voor elke muzikant is weggelegd. Hoe hij daar vrede mee neemt, hossend van het ene concert naar het andere festival. En hoe uiteindelijk alles went. Zelfs obligate conversaties met taxichauffeurs.
Karel Degraeve
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier