Harry Potter is niet het meest geliefde kinderboekpersonage

Harry Potter © REUTERS

Wie is het meest beminde personage uit kinderboeken aller tijden? In het Verenigd Koninkrijk is het antwoord hierop minder betoverend dan je zou verwachten. De ‘jongen die bleef leven’ haalt daar in een peiling slechts de tweede plaats en wordt ingehaald door een onverwachte winnaar.

Volgens een peiling uitgevoerd door de Britse Reading Agency is Winnie-the-Pooh het meest geliefde kinderboekpersonage. De zachtaardige, honingverslaafde beer van de Engelse auteur A.A. Milne verslaat daarmee – tegen alle verwachting in – J.K. Rowlings bebrilde tovenaar. Harry veroverde wel nog een eervolle tweede plaats en werd op de voet gevolgd door het personage George uit Enid Blytons Famous Five. Op de vierde plaats staat Bilbo Baggins uit J.R.R. Tolkiens The Hobbit en Matilda uit de gelijknamige roman van Roald Dahl mag de top vijf afsluiten.

Leeftijdscategorieën

De peiling baseert zich op de meningen van 1,200 boekenwurmen, die minstens één keer per week lezen. Dat Harry Potter niet de eerste plaats verovert, laat zich verklaren door de leeftijdsverschillen tussen de deelnemende boekenfans.

De boeken over ‘de jongen die bleef leven’ scoorde het best bij 16-24 jarigen. Slechts 3% van zij die voor Potter hadden gestemd waren ouder dan 55. Winnie-the-Pooh daarentegen won de harten van alle leeftijdsgroepen. De oudere lezers hebben er dan weer voor gezorgd dat George en Bilbo ook in de top vijf staan. (KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content