George Orwells ‘1984’ opnieuw bestseller door afluisterschandalen

Door de recente onthullingen over hoe de Amerikaanse overheid zijn bevolking bespioneert en afluistert, boomt de verkoop van de roman ‘1984’, in 1948 geschreven door George Orwell.

Door de recente onthullingen over hoe de Amerikaanse overheid zijn bevolking bespioneert en afluistert, is de roman ‘1984’, in 1948 geschreven door George Orwell, in de VS opnieuw een bestseller geworden.

In de dystopische roman over een totalitaire Engsoc-maatschappij, houdt Big Brother alle touwtjes in handen. De jongste dagen kreeg president Barack Obama net dat epitheton opgespeld.

De voorbije 24 uur steeg ‘1984’ bij internetprovider amazeon van de 6.208ste naar de 193ste plaats in de verkoop. Het is overigens niet de eerste keer dat de roman van de Britse socialist, schrijver en journalist Eric Arthur Blair blijk geeft van profetische gaven, met een ministerie van Vrede dat zich bezig houdt met oorlogsvoering, het ministerie van Waarheid dat enkel propaganda spuwt en constant de geschiedenis herschrijft, de Denkpolitie die dubbeldenkers opspoort, folterpraktijken, …

Overigens bevat de roman ook nog een mooie, maar tragische liefdesrelatie tussen protagonist Winston Smith en Julia. Obama heeft zich inmiddels tegen de kritiek verdedigd: het afluisteren gebeurt in naam van de veiligheid (waarvoor de privacy moet worden opgeofferd) en om ons te beschermen tegen “de terreur”. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content