Frans-Belgische schrijfster Françoise Mallet-Joris (86) overleden

© -

De Franse-Belgische romanschrijfster Françoise Mallet-Joris is op 86-jarige leeftijd overleden, zo heeft Pierre Assouline bekendgemaakt, de Franse auteur en journalist die haar opvolgde in de Académie Goncourt. Mallet-Joris was van 1971 tot 2011 lid van de Académie Goncourt, die elk jaar de gelijknamige Franse literatuurprijs uitreikt.

De schrijfster was sinds 1993 lid van de ‘Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique’, de academie die de Franse taal in het culturele en literaire leven in België stimuleert. Ze schreef onder meer “Le rempart des Béguines”, “L’empire céleste” en autobiografische verhalen zoals “Lettre à moi-même” en “La maison de papier”, dat in het Nederlands verscheen onder de titel “Huis van papier”.

In Nederlandse vertaling verschenen ook “Het huis der leugens” en “Adriana Sposa”. De feministische Françoise Mallet-Joris “had een groot publiek bij de vrouwen, maar niet alleen bij de vrouwen”, benadrukte Assouline. “Ze was niet enkel een romanschrijfster voor vrouwen, in tegenstelling tot wat men wel eens zei vanwege haar feministische engagement.” Mallet-Joris, die drie keer trouwde en vier kinderen kreeg, had ook een passie voor variété en showbusiness. Zo schreef ze teksten als “La Parisienne” (1976) voor zangeres Marie-Paule Belle, met wie ze lange tijd samenleefde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content