‘Enfant terrible’ Michel Houellebecq krijgt Prix Goncourt

© EPA

De Franse auteur Michel Houellebecq is onderscheiden met de Prix Goncourt, de bekendste Franse literaire prijs.

De Franse auteur Michel Houellebecq is onderscheiden met de Prix Goncourt, de bekendste Franse literaire prijs, voor zijn roman “La carte et le territoire” (“De kaart en het landschap”). Zijn naam werd al ruim tien jaar regelmatig genoemd als kanshebber voor de prijs.

De juryleden van de Académie Goncourt stemden met zeven stemmen voor en twee stemmen tegen voor Houellebecq, het enfant terrible van de Franse literatuur, maar ook één van de bekendste en meest vertaalde Franse schrijvers. De twee stemmen gingen naar de subversieve Virginie Despentes. Zij kreeg de Prix Renaudot voor haar boek “Apocalypse bébé”.

Sinds zijn eerste roman “Extension du domaine de la lutte” (“De wereld als markt en strijd”) in 1994 schrijft Houellebecq met een klinische koelheid over het affectieve en seksuele ongeluk van de moderne mens, alsook over zijn absolute eenzaamheid.

In “La carte et le territoire” (Editions Flammarion), zijn vijfde roman, hekelt Houellebecq de kunst, de liefde, het geld en de “people”, spot hij met het Franse platteland en zet hij op sadistische wijze de moord op zichzelf in scène. De toon van het boek is echter minder wanhopig en somber dan die van de vorige romans, en de schrijfstijl is klassieker.

De schrijver greep in 1998 naast de Goncourt met “Les particules élémentaires” (“Elementaire deeltjes”) en in 2005 met “La possibilité d’une île” (“De mogelijkheid van een eiland”).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content