Elvis Peeters maakt kans op Libris Literatuur Prijs

De Vlaming Elvis Peeters staat met zijn boek “Dinsdag” op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. De winnaar van de prijs wordt op 6 mei bekendgemaakt in Amsterdam en krijgt 50.000 euro.

Andere kanshebbers op de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar zijn Esther Gerritsen (“Dorst” – De Geus), Arnon Grunberg (“De man zonder ziekte” – Nijgh & Van Ditmar), Oek de Jong (“Pier en oceaan” – Atlas Contact), Christiaan Weijts (“Euforie” – De Arbeiderspers) en Tommy Wieringa (“Dit zijn de namen” – De Bezige Bij). Zij krijgen allemaal sowieso een bedrag van 2.500 euro.

Op Christiaan Weijts na werden alle auteurs eerder al genomineerd voor deze prijs en voor Arnon Grunberg is dit zelfs de vijfde nominatie. De jury hekelt in haar juryrapport het grote aantal boeken geschreven als een “bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar”.

Het deed de jury “met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk” dat ze “gelukkig in voldoende mate” is tegengekomen.

De winnaar van dit jaar wordt op 6 mei bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam, in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met “Tonio”. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content