Een zakje knikkers 1

De laatste tijd verschijnen veel oorlogsstrips gebaseerd op feiten. Maar Een zakje knikkers is meer literair van inspiratie dan Ik, René Tardi van Jacques Tardi of De oorlog van Alan van Emmanuel Guibert.

De laatste tijd verschijnen veel oorlogsstrips gebaseerd op feiten. Maar Een zakje knikkers is meer literair van inspiratie dan Ik, René Tardi van Jacques Tardi of De oorlog van Alan van Emmanuel Guibert.

De roman van kapper Joseph Joffo die als basis diende, Un Sac de billes, is een klassieker in de Franse literatuur en wordt vaak gebruikt om jonge lezers de gruwel van de Tweede Wereldoorlog te laten ervaren. Het is een verslag uit de eerste hand van wat het betekende om een Joods kind te zijn tijdens de naziterreur. Zeg maar de Franse versie van Het dagboek van Anne Frank, Het bittere kruid van Marga Minco of Tralievader van Carl Friedman. Christophe Goret, alias Kris, gaat de grootse thematieken zelden uit de weg. In dit geval tilt hij Joffo’s boek op van een wonderlijk avonturenverhaal in de spontane stijl van een ongeoefende schrijver tot een strip met artistieke aspiraties. Het verhaal bood alvast avontuur en drama genoeg.

Vader Joffo was uit Rusland gevlucht voor de Jodenvervolgingen en werd sindsdien een vurig supporter van de idealen van de Franse republiek. Hij bleef dus geloven dat zijn gezin in Frankrijk veilig zou zijn, tot zelfs hij, naarmate de oorlog vorderde, de waarheid onder ogen moest zien. Met een vertrouwen dat ouders vandaag niet meer gemakkelijk aan hun kroost zouden geven, stuurde hij zijn zonen van tien en twaalf alleen op pad om via de demarcatielijn het niet-bezette, zuidelijke deel van Frankrijk te bereiken.

Van dan af wordt Joffo’s verhaal een aaneenschakeling van toevalstreffers en gelukkige ontmoetingen, zodat de jongens inderdaad de veilige zone bereiken en daar op avontuur kunnen trekken met het beetje geld dat hun rest. Een zakje knikkers was al in tientallen talen vertaald en verfilmd, maar Kris en de duchtig aquarellerende Vincent Bailly voegen er hun eigen visuele interpretatie van een ongelooflijke kinderodyssee aan toe. Vervolg en einde in deel 2.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content