Donna Tartts ‘Puttertje’ wint Pulitzer voor fictie

De 50-jarige Amerikaanse schrijfster Donna Tartt heeft de gegeerde Pulitzerprijs voor fictie gewonnen met haar roman “The Goldfinch”, in het Nederlands vertaald als “Het Puttertje”.

De 50-jarige Amerikaanse schrijfster Donna Tartt heeft de gegeerde Pulitzerprijs voor fictie gewonnen met haar roman “The Goldfinch”, in het Nederlands vertaald als “Het Puttertje”. De roman is, aldus de jury, “wondermooi geschreven” en de karakters zijn “uitmuntend neergezet”.

Tartt verwierf ruim twintig jaar geleden grote bekendheid met haar debuutroman “The Secret History” (De verborgen geschiedenis, 1992). “Het Puttertje” is in het
Nederlands uitgegeven door de Bezige Bij. De roman beschrijft de strijd die een jongen moet leveren nadat zijn moeder bij een museumbezoek door een bomaanslag om het leven is gekomen. De 13-jarige raakt onverhoopt in het bezit van het schilderij “Het Puttertje”, een meesterwerk van de 17de eeuwse Nederlandse schilder Carel Fabritius, uit de School van Rembrandt.

Een “puttertje” is een vogel, misschien beter bekend als “goudvink”. Hoewel hij weet dat hij fout handelt, houdt het hoofdpersonage het werk veertien jaar
lang verborgen. Intussen ontspoort langzaamaan zijn levensstijl.

Tartt is niet bepaald een veelschrijfster. “Het Puttertje” is pas haar derde roman in een kwarteeuw. Na “De verborgen geschiedenis” volgde nog, in 2002, “The Little Friend” (De kleine vriend). (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content