Dieven proberen beeld van Kuifje in Brussel te stelen

© Belga

Dieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd het bronzen Kuifje-beeld te stelen dat op de Brusselse Grote Zavel staat, voor het Comics Café.

Dat meldt café-eigenaar Francis Slomka. Het Brusselse parket is op de hoogte en heeft het gerechtelijk labo ter plaatse gestuurd voor een sporenonderzoek, maar kan verder nog geen commentaar kwijt over de feiten.

Het beeld dat sinds oktober 2011 op de Grote Zavel staat, is een replica van het beeld dat beeldhouwer Nat Neujean in 1975 maakte voor de dertigste verjaardag van het weekblad Kuifje. Dat beeld werd toen besteld door Raymond Leblanc (Éditions du Lombard) en Guy Dessicy (Publiart) en het eerste exemplaar werd in 1976 ingehuldigd in het Wolvendael Park in Ukkel. Na tal van pogingen tot diefstal en vandalenstreken besloot het gemeentebestuur van Ukkel om het beeldhouwwerk in een gebouw van de gemeente onder te brengen.

Op de foto met Kuifje

Op 21 oktober 2011 werd op de Grote Zavel het tweede exemplaar ingehuldigd, naar aanleiding van de internationale avant-première van de Kuifjefilm “The Adventures of Tintin” in Brussel. “Sindsdien hebben zeker 200.000 toeristen een foto gemaakt aan het beeld”, zegt Francis Slomka, eigenaar van het Comics Cafe.

“Het beeld staat voor het café, maar wordt ’s nachts beschermd door ijzeren hekkens. Dieven hebben afgelopen nacht geprobeerd die hekkens los te schroeven en los te rukken, maar dat is niet gelukt. Misschien is het wel Bobby geweest die hen heeft tegengehouden, maar in ieder geval zijn ze op de vlucht gegaan zonder tot bij het beeld te raken. Het beeld is trouwens vastgemaakt aan de ondergrond en wordt beveiligd door een alarmsysteem dat afgaat zodra iemand het probeert te bewegen. Dat alarmsysteem is niet afgegaan.”

Het 180 centimeter grote standbeeld van Kuifje is geen beeld in pure stripstijl. Het gaat om een vermenselijkte adolescent, geïnspireerd door de getekende trekken van zijn bedenker Hergé. Volgens Slomka zou het beeld een miljoen euro waard zijn. “Ik laat het beeld vandaag nog verwijderen om het op een veilige plaats onder te brengen” zegt de eigenaar. “Ik weet niet of het nog op dezelfde plaats terugkomt.”

Nog volgens Slomka wil het toeval dat de vereniging Les Amis de Hergé net vandaag haar dertigste verjaardag viert. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content