De Zaak Schoenaerts: Uitspraak op 5 november, boek ongewijzigd op Boekenbeurs

Matthias Schoenaerts © Belga

In het Antwerpse gerechtsgebouw is het kort geding tegen auteur Stan Lauryssens en uitgeverij Manteau voorgekomen. Een voorlopig vonnis volgt op 5 november. Dat betekent dat de beruchte biografie ‘Schoenaerts’ ongewijzigd op de Boekenbeurs zal liggen.

Voor een voorlopig vonnis in de rechtszaak die Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wilche aanspannen tegen Stan Lauryssens en Uitgeverij Manteau is het nog wachten tot 5 november. Dat bleek tijdens de zitting die donderdag plaatsvond in het Antwerpse gerechtsgebouw. De acteur die er aan hield om aanwezig te zijn, onderbrak er speciaal de opnames voor zijn volgende film – in Frankrijk – voor.

‘Borderline-journalistiek’

De eisende partij werd vertegenwoordigd door twee advocaten. Ze bestempelden het boek ‘Schoenaerts’, over de bipolaire stoornis van acteur Julien Schoenaerts (vader van Matthias), onder meer als ‘borderline-journalistiek’. Een boek waarin niet wordt omgegaan met werkelijkheid en waarheid.

Leo Neels, docent Mediarecht aan de K.U. Leuven en UAntwerpen, was ook aanwezig tijdens het kort geding. Ook hij is van mening dat Lauryssens te ver is gegaan en beoordeelt zijn werk als ‘roddeljournalistiek in een roddelroman’.

In ‘Schoenaerts’ heeft Lauryssens het over over de manisch-depressieve periodes in het leven van Julien, ‘maar het is een bijeen gefantaseerd sensatieverhaal dat de goede naam en integriteit van zowel vader Julien Schoenaerts, als zijn echtgenote Dominique en zoon Matthias beschadigt’, zei advocaat Jos Vander Velpen eerder.

Sticker en nieuw coverbeeld

Geëist wordt dat de quote op de cover van het boek (“Mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs”) wordt overplakt met een sticker met de boodschap dat het niet op waarheidsgetrouwe feiten is gebaseerd. Daarnaast moet ook het coverbeeld vervangen worden, dat te veel op Matthias Schoenaerts lijkt en bijgevolg het publiek zou ‘bedriegen’.

Over wat moet gebeuren met de titel van het boek, heerst nog onduidelijkheid. Feit is dat er duidelijk onderscheid moet gemaakt worden tussen vader Julien en zoon Matthias, en dat is nu niet het geval. De eisende partij stak haar verontwaardiging niet onder stoelen of banken en sprak over een ‘geile commerciële uitbuiting’.

‘Schoenaerts’ op Boekenbeurs

De tegenpartij zegt bereid te zijn om het boek te voorzien van een plakker ‘als er dan toch iets zou moeten gebeuren’. Maar zover is het dus nog niet. Een uitspraak volgt pas 5 november, wat bijzonder ongelegen komt voor de familie Schoenaerts. Dat betekent concreet dat op de openingsdag van de Boekenbeurs, op 31 oktober, het boek ongewijzigd in Antwerp Expo kan ingekeken en aangekocht worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content