De balans: dit zijn de beste 10 boeken van 2024 tot nu toe

Nu het jaar er alweer voor de helft op zit, blikt Knack Focus terug op het beste van wat de afgelopen maanden te bieden hadden. Vandaag: boeken.

Ontdek al het beste van 2024 tot nu toe in ons dossier.

10) Autran Dourado – Het mensenschip

Taalkunstenaar Dourado zet een eiland in rep en roer nadat een revolver in de verkeerde handen valt. Deze Braziliaanse klassieker uit 1961 ruikt nog verbazend fris; verwacht je aan een burleske thriller vol taalstunts.

9) Sanne Huysmans – Iemand moest het doen

Doorheen het kleine en huiselijke beschrijven hoe de grote wereld verandert, en er een waarlijk Griekse tragedie mee componeren, dat is wat Huysmans hier doet in haar roman die volledig in een straat speelt. Gronden worden verkaveld, oude gebruiken vervagen en de mens, ge raakt daar niet aan uit.

8) Guadalupe Nettel – Het enige kind

Aan moederboeken geen gebrek, maar deze roman steekt er met pasgeboren schouders bovenuit. Hoe ga je als vrouw om met je kinderwens en hoe combineer je een baby met je carrière? Krachtig verhaal over een modern dilemma.

7) Sarah Neutkens – Toneelspelen

Terwijl een jonge vrouw in de foyer van een theater op haar vriend wacht, raakt ze in gesprek met een man. Het klikt, ze spreken af, maar elkaar naderen doen ze nooit in deze roman over de fundamentele eenzaamheid van de mens en de onkenbaarheid van de ander. Uiteindelijk wachten we ons hele leven op het onbestemde dat nooit komt.

Lees ook: Drie vragen aan Sarah Neutkens: ‘Je onthoudt niet bewust iedere gevel die je passeert, maar wel dat het zonnig was’

6) Matteo B. Bianchi – Zij die achterblijven

Nadat zijn partner zelfmoord pleegt, worstelt Matteo Bianchi decennialang met het onverwerkte verdriet. In dit lamento snijdt hij de etterbuil open, met schrijnend proza als wondvocht.

5) Guido van Heulendonk – De kroon met twee pieken

Aan de hand van brieven, interviews, recensies, dagboeken en e-mails duiken we het leven in van een man, maar via zijn vrienden en dochters krijgen we ook een gevat en met ingehouden humor en veel allusies gecomponeerd beeld van een tijd en een generatie, en een ode aan ons falende geheugen.

4) Marieke De Maré – Ik ga naar de schapen

Veel poëzie, tristesse en witregels in de tweede roman van De Maré, over mensen die het grootste raadsel van de wereld willen oplossen, een vrouw die haar lakschoenen aantrekt om naar de radio te luisteren en haar man die troost vindt bij de schapen. Het belangrijkste wordt niet gezegd met woorden, leren we, maar wel met de stiltes er tussenin.

3) Jenny Erpenbeck – Kairos

Twee koningskinderen dwalen door de DDR, op zoek naar liefde in politiek turbulente tijden. Jenny Erpenbeck won dit jaar terecht de Bookerprize voor deze doorwrochte roman waarin ze de erfschuld van Duitsland analyseert.

2) Joost de Vries – Hogere machten

De mens is een speelbal van zijn emoties en de wereldgebeurtenissen zou je deze liefdeshistorie kunnen samenvatten die begint in het Indonesië van de jaren dertig en via een uitstapje naar het door de oorlog getroffen Londen een halve eeuw later eindigt in Den Haag. Zoals steeds is De Vries flamboyant en schrijft hij met brille.

1) Paul Lynch – Lied van de profeet

Nadat een nationalistische partij een dictatuur installeert in Ierland, worden overal te lande dissidenten opgepakt. Temidden de repressie probeert een vrouw haar man uit de gevangenis te bevrijden maar dat vergt harde keuzes. Briljante en angstaanjagende parabel van Paul Lynch, vorig jaar bekroond met de Bookerprize.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content