Controverse rond lolita-achtige cover van Roald Dahl’s kinderboek

© gf

In Groot-Brittannië wordt verbolgen gereageerd op een ‘akelige’ en ‘seksueel getinte’ cover van een nieuwe uitgave van Roald Dahl’s kinderboek ‘Charlie and the Chocolate Factory’.

Britse critici en fans van Roald Dahl’s bekende kinderboek staan op hun achterste poten. Zij zijn niet te spreken over de cover van een nieuwe uitgave van ‘Charlie and the Chocolate Factory’ (‘Sjakie en de chocoladefabriek’). Op de omslag is een meisje te zien dat voor zich uitstaart. ‘Griezelig’, klinkt het. ‘En bovendien te seksueel getint.’ Het boek wordt door uitgeverij Penguin uitgebracht naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de allereerste publicatie, in 1964.

Het coverbeeld blijkt ontleend te zijn uit een shooting voor een Frans modeblad. Fans vinden het beeld totaal ongepast en vergelijken het met een lolita: een meisje als object en subject van seksuele ervaringen, waardoor het ook voor de lezer misleidend wordt. ‘Je zou denken aan een schokkend verhaal voor volwassenen’, luidt het.

Penguin ziet het echter anders: ‘Het beeld legt de nadruk op hoe Dahl zowel de lichte als de donkere aspecten van het leven omarmde.’ Volgens de uitgeverij staat de cover symbool voor de gestoorde verhoudingen tussen kinderen en volwassenen in het boek.

Het boek zal op 4 september uitkomen in de Penguin Modern Classics-reeks, bedoeld voor volwassenen. De jonge lezers mogen zich verwachten aan een uitgave met de illustraties van Dahl’s illustrator Sir Quentin Blake, zoals vanouds. Maar ook dát blijkt niet in goede aarde te vallen: ‘Volwassenen hoeven niet per se een andere cover. En wie besliste dat iets voor ‘volwassenen’ dan ook ‘geseksualiseerd’ moet worden?’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content