Bronzen Adhemar voor Marc Legendre

© Belga

De Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, gaat dit jaar naar Marc Legendre, de auteur van onder meer Biebel, Verder en Amoras.

Legendre krijgt op de openingsceremonie van het Stripgids Festival Turnhout op vrijdag 13 december uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Bronzen Adhemar en de prijs van 12.500 euro van de Vlaamse Gemeenschap.

“De jury bekroont in Marc Legendre een extreem veelzijdig kunstenaar, die niet aflatend de grenzen van de strip en andere media opzoekt, bovendien vaak met een diep geworteld sociaal engagement”, zo luidt het in het juryrapport. “De jury waardeert in het werk van Legendre de integriteit van zijn zoektocht naar steeds nieuwe uitdrukkingsvormen van wat hem raakt en wat er leeft in de maatschappij, vrij van commerciële drijfveren. Hij denkt ‘out of the box’, durft flink buiten de lijntjes te kleuren en werkt samen met uiteenlopende kunstenaars, die zijn werk inspireren”, klinkt het nog.

Het Stripgids Festival Turnhout loopt van 13 tot 15 december en wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van Marc Legendre. Legendre is de 20ste laureaat van de Bronzen Adhemar, die sinds 1977 wordt uitgereikt en sinds 2003 door de Vlaamse overheid wordt erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content