Brecht Evens wint juryprijs op vervrouwelijkt stripfestival van Angoulême

© Brecht Evens
Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

De Vlaming Brecht Evens heeft zaterdagavond op het internationale stripfestival van Angoulême de speciale prijs van de jury gewonnen met zijn graphic novel Het amusement. Ook twee andere Belgen vielen in de prijzen.

Het amusement verscheen vorig najaar in het Nederlands en volgt drie breekbare personages tijdens een bewogen uitgaansnacht. De speciale prijs van de jury wordt traditioneel voorbehouden voor bijzonder originele boeken.

Het is de belangrijkste albumprijs naast de Fauve d’or, de prijs voor de beste strip. Die laatste ging naar My Favorite Thing Is Monsters van de Amerikaanse Emil Ferris, die met haar fantasierijke autobiografie als 55-jarige uit het niets debuteerde. Ze voert in haar boek zichzelf als weerwolf ten tonele in virtuoze balpentekeningen op lijntjespapier. Met de prijs voor Ferris gaat voor het eerst zowel de oeuvreprijs, toegekend aan de Japanse Rumiko Takahashi, als de prijs voor het beste album naar een vrouw.

De prijs voor de beste serie ging naar Staatsburger, het derde en laatste deel van Halfdan Piskets biografie van zijn vader als migrant in Denemarken. De prijs voor de revelatie van het jaar ging naar Ted, drôle de coco van Emilie Gleason, een boek waarin ze in het hoofd kijkt van haar broer, die Asperger heeft. Gleason werd geboren in Mexico, maar is ook van Belgische origine.

Bij de gesponsorde prijs voor de beste detectivestrip viel dan weer de Belgische auteur Julien Lambert in de prijzen met Ville Vermine 1: L’homme aux babioles. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de albumprijzen dat er drie Belgische boeken tegelijk bekroond werden.

Het Amusement
Het Amusement© Brecht Evens

Voor Evens was de prijs de kers op de taart van een een bijzonder weekend. Vrijdagavond was hij samen met zijn partner, de bekroonde animatiefilmer Céline Devaux, de ster tijdens een concert dessiné in het nokvolle theater van Angoulême. Evens en Devaux tekenden live bij jazzmuziek van Chassol, een artiest die zich door straatvideo’s van Martinique heeft laten inspireren voor enkele composities. De video’s werden tegelijk op twee schermen getoond, af en toe in een loop gezet, zodat het geluid van de video een sample leverde voor de compositie.

De livetekeningen in zwart en wit op een tablet en enkele voorbereide animaties van Evens en Devaux kregen weliswaar een plek op een groot scherm in het midden van het podium, maar de de excellente muziek, de prima video en de sfeervolle tekeningen liepen elkaar soms een beetje in de weg. Devaux blonk uit in vlotte tekeningen van menselijke figuren, terwijl Evens zijn typische rijkelijke decors via allerlei patronen omzette in zwart en wit.

In 2011 won Evens al de prijs voor de durf met Ergens waar je niet wil zijn. In 2012 kreeg hij een nominatie voor De Liefhebbers en in 2015 werd hij opnieuw genomineerd voor de albumprijzen met Panter. Daarmee is hij de meest genomineerde en de meest bekroonde Belgische auteur in de geschiedenis van de prijsuitreiking in Angoulême.

Het 46ste internationale stripfestival duurt nog tot zondagavond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content