Belgische dichter André Balthazar gestorven

Le Centre de la Gravure et de l'Image imprimée de la Féfération Wallonie-Bruxelles © .

Uitgever en dichter André Balthazar is op tachtigjarige leeftijd overleden. Balthazar was een belangrijk figuur in de Belgische surrealistische beweging. Naast uitgever, dichter en schrijver was hij ook directeur van het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière.

Joëlle Milquet, de minister van Cultuur van de Franse gemeenschap, maakte zijn dood bekend. Ze beschrijft André Balthazar als ‘een warm man, met een schertsende geest en vindingrijkheid zonder grenzen. Hij laat een belangrijk oeuvre na op papier, als schrijver, maar ook als uitgever.’

André Balthazar werd geboren in La Louvière op 7 januari 1934. In 1940 had hij een van de meest belangrijke ontmoetingen van zijn leven met kunstenaar Pol Bury. Hij opende zijn ogen en wekte zijn nieuwsgierigheid. Balthazar was ook erg goed bevriend met dichter Achille Chavée.

In 1957 stampten André Balthazar en Pol Bury het tijdschrift Daily-Bul uit de grond. Hierin kwam het gedachtegoed van bewegingen als CoBrA en het Belgische surrealisme aan bod. Balthazar richtte ook een uitgeverij op met dezelfde naam.

In 1963 publiceerde hij zijn debuut als dichter met het werk ‘La personne du singulier’ dat werd geïllustreerd door Pierre Alechinsky.

Van 1984 tot 1994 was hij directeur van het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière. Het museum bevat een collectie van 6.000 etsen, 5.000 affiches en 500 kunstenaarsboeken en portfolio’s. Op zijn oude dag bracht Balthazar graag tijd door tussen zijn dieren en in zijn groententuin. Zoals steeds omgeven door teksten. (LP/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content