Auteur Maud Vanhauwaert: ‘Taal is een Rubiks kubus, en ik wil eraan blijven draaien’

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Maud Vanhauwaert presenteert het langste audiogedicht ter wereld tijdens het multimediale taalfestival Vers Vuur.

Op Vers Vuur in Hoboken, tussen de optredens van Spinvis, Nele Needs a Holiday en verschillende dragqueens, prijkt een audiogedicht van Maud Vanhauwaert. De voormalige stadsdichter van Antwerpen schrijft boeken en maakt performances en ­installaties. In 2019 bouwde ze met mede-­Antwerpenaren een toren van Babel in de Dam-wijk. Daar ontstond het idee voor het langste audiogedicht ter ­wereld.


Maud Vanhauwaert: Tijdens het bouwen van de toren kwam een jongeman naar me toe. ‘Ik nog niet zo goed spreek de taal’, zei hij. Die zin deed me na­denken. Ik begreep wat hij zei, ook al was de zin grammaticaal niet correct. Ik vroeg me af hoeveel combinaties je met die acht woorden kon ­vormen. 40320 combinaties, zo bleek. Het zou 48 uur duren om alle combinaties uit te spreken. Eerst wilde ik een event ­organiseren waarin mensen op twee ­dagen tijd die zinnen zouden ­zeggen. Maar ik besloot een audiogedicht te ­maken, ingesproken door duizenden mensen. Als ode aan de complexiteit van de taal.

‘Onze vierjarige dochter praat al vlotter met haar Georgische oma dan ik.’

De bezoekers van Kunstenfestival Watou 2023 hielpen je.

Vanhauwaert: Klopt. Stel je een scherm vol rode stipjes voor. Voor dat scherm stond een tafel met een microfoon. ­Bezoekers konden er zinnen inspreken. Per ingesproken zin werd een rode stip groen. Die zinnen vormen tijdens Vers Vuur een eenmalige audio-­installatie. Er staan acht tafeltjes. Aan het ene ­tafeltje hoor je alle zinnen die beginnen met ‘ik’, aan een ander de zinnen die starten met ‘spreek’ enzoverder. Op ­elke tafel ligt een schuifpuzzel met de acht woorden. Daarmee moet je zo snel ­mogelijk een zin maken die begint met het woord van jouw tafel. De tien ­snelste puzzelaars krijgen een schuifpuzzel ­cadeau.

Je hebt een vierjarige dochter en een tweejarige zoon. Inspireert hun gepuzzel met taal je?

Vanhauwaert: Ja! Taalverwerving is een wonderlijk proces. De ene dag kon ons zoontje het woord ‘bal’ niet ­zeggen en de volgende dag wel. Als ­ouder ben je kroongetuige van hoe er in hun ­hersenen razendsnel bruggetjes ­gebouwd worden. Onze dochter praat al vlotter met haar Georgische oma dan ik. En ik ken haar al veel langer. Als ­dichter kan je woorden zó rangschikken dat ze in het hoofd van de lezer een nieuwe betekenis krijgen. Taal is een Rubiks ­kubus, en ik wil eraan blijven draaien. Op papier én op het podium.

Vers Vuur

25.05, Blikfabriek, Hoboken, blikfabriek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content