Amerikaanse dichteres Louise Glück wint Nobelprijs Literatuur

Louise Glück op de National Book Awards in New York City in 2014. © Belga

De prestigieuze Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de Amerikaanse dichteres Louise Glück (77).

Louise Glück is bekroond ‘voor haar karakteristieke poëtische stem, die met een sobere schoonheid het individuele universeel maakt’, zegt de Zweedse Academie die de prijs uitreikt. Twee jaar na de Poolse Olga Tokarczuk is Glück de zestiende vrouw die de hoogste literatuurprijs wint.

Louise Glück werd geboren in New York en publiceert sinds eind jaren zestig gedichtenbundels, ze schreef er een dozijn. De meest recente zijn Poems 1962-2012 (2012), A Village Life: Poems (2009) en de bloemlezing Averno (2006), over de mythologische Persephone die afdaalt naar de onderwereld nadat ze ontvoerd werd door Hades, de god van de onderwereld.

Ze schreef ook een essaybundel met de titel Proofs and Theories: Essays on Poetry (1994). Thema’s in haar oeuvre zijn de jeugd en het gezin.

In België is Glück niet bekend, maar in de Verenigde Staten werd ze talloze keren bekroond, onder meer met de Pulitzer Prize. In 2003 werd ze Poet Laureate Consultant in Poetry aan de Library of Congress, de grootste bibiotheek ter wereld. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content