Albumprijzen op stripfestival Angoulême uitgereikt: toch nog een vrouwelijke winnaar

'Here' © Richard McGuire

Zaterdagavond zijn in op het stripfestival van Angoulême de Fauves uitgereikt, de albumprijzen. Veel bekroonde boeken behoren tot de non-fictie, al ging de prijs voor de beste strip naar het leesexperiment Hier van Richard McGuire. De Vlaming Olivier Schrauwen kon zijn nominatie niet verzilveren.

Hier van de Amerikaan Richard McGuire toont op elke bladzijde dezelfde plaats, maar telkens op een ander moment. Vaak toont een pagina zelfs een collage van verschillende tijdstippen, gaande van de dinosaurussen tot de verre toekomst, maar met de nadruk op het leven van een gezin in de voorbije eeuw. In tegenstelling tot de andere prijswinnaars verscheen het boek vorig jaar al in het Nederlands.

De publieksprijs ging naar stevige onderzoeksjournalistiek in stripvorm. Cher pays de notre enfance van journalist Benoît Collombat en succesauteur Étienne Davodeau (o.a. De onwetenden) reconstrueert de invloed van de SAC, een geheime rechtse militie die van de machtsgreep van generaal De Gaulle in 1958 tot een desastreuze interne afrekening in 1981 onverkwikkelijke zaken oploste voor de rechtse partij. Politieke en journalistieke strips zijn al jaren een opkomend genre in Frankrijk en blijkbaar houdt ook een groter publiek van dit soort onderzoeksboeken.

Albumprijzen op stripfestival Angoulême uitgereikt: toch nog een vrouwelijke winnaar
© Ms. Marvel

Ms Marvel van G. Willow Wilson en Adrian Alphona kreeg de prijs voor de beste serie. De persoon G. Willow Wilson moet in haar eentje de klachten over de gebrekkige diversiteit van de prijswinnaars in Angoulême counteren, want deze Amerikaanse scenariste is niet alleen een vrouw, maar ook een moslima die jarenlang in Egypte woonde. Onder haar invloed is de nieuwe Ms Marvel ook een moslimmeisje geworden dat in New York uitgroeit tot een superheld.

Vooral non-fictie

De Fransman Pozla won de speciale juryprijs voor Carnet de santé foireuse, een autobiografisch verslag van de gezondheidsproblemen die voortvloeien uit de ziekte van Crohn, een ernstige ontsteking van de spijsverteringsorganen. De Italiaan Pietro Scarnera beschrijft in Une étoile tranquille het leven van de Joods-Italiaanse schrijver en scheikundige Primo Levi en kreeg de prijs van revelatie van het jaar.

Voorts kreeg Vater und Sohn van de Duitser Erich Ohser Plauen de patrimoniumprijs, Le grand méchant renard van Benjamin Renner de prijs van de jeugdjury en Tungstène van Marcello Quintanilha de prijs voor de beste thriller.

Al bij al is een groot deel van het palmares van de albumprijzen non-fictie, wat wellicht ten dele verklaard kan worden doordat de jury voor de belangrijkste prijzen werd samengesteld en voorgezeten door Abel Lanzac. Deze diplomaat en scenarist won drie jaar geleden de prijs voor de beste strip met het tweede deel van de politieke serie Quai d’Orsay. Olivier Schrauwen was al voor de vierde keer genomineerd in Angoulême met zijn fictieve koloniale boek Arsène Schrauwen, maar kreeg opnieuw geen prijs. Woensdag won de Brusselaar Hermann al de Grand Prix, de oeuvreprijs van het festival.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content