22.55 – RTB1

Mei 1968. Terwijl 2001: A Space Odyssey, Once Upon A Time In The West en Butch Cassidy And The Sundance Kid in de cinema’s spelen, staat de wereld – en dan vooral Frankrijk – op zijn kop. Terwijl in het Parijse Quartier Latin de studenten een urban guerilla uitvechten met de politie, gaat in Cannes ’s werelds meest glamoureuze filmfestival van start. Nouvelle Vague-cineasten Jean-Luc Godard en François Truffaut staan op de barricades, verklaren zich solidair met de stakende studenten en arbeiders, en hekelen het gaullistische cultuurbeleid. André Malraux, minister van Cultuur, heeft net Henri Langlois ontslagen, de alom gerespecteerde directeur van La Cinémathèque Française. Niet alleen het ontslag zit Godard en Truffaut echter hoog, ze vallen ook het filmfestival zelf aan. Ze vinden dat Cannes de slippendrager van Hollywood is geworden, en dat het plat geldgewin en glamour verkiest boven innoverende cinema.

Godard vraagt de jury om op te stappen. Roman Polanski, Terence Young en Louis Malle geven gehoor aan de oproep, waarna de jury zichzelf ontbindt. Cineasten als Milos Forman en Carlos Saura halen hun films uit de competitie. Godard bestormt wat later, samen met actrice Geraldine Chap-lin en enkele medestanders, de grootste projectiezaal van het festival: ‘A la grande salle!’. Ze gaan er in de schermgordijnen hangen om een vertoning tegen te houden, wat Godard enkele ogenblikken later een gebroken bril oplevert wanneer de politie de bioscoop ontruimt. Op 19 mei, vijf dagen voor het officiële einde, haalt organisator Favre-Le Bret de stekker uit het stopcontact: het festival is voorbij, de Palme d’Or blijft in de kast staan en Godards vlammende betogen weergalmen nog wekenlang over La Croisette. Zijn acties hadden wél succes: Cannes ontwaakte uit zijn decadente roes, en organiseert het jaar erop de ‘Quinzaine des Réalisateurs’. Daarin kunnen jonge talenten hun werk aan de wereld presenteren. Onder meer Spike Lee maakte er, in 1986, met She’s Gotta Have It, zijn Europese debuut. Wat zeggen we dan? Dank u, Jean-Luc.

Een droomhuwelijk Herhaling van de documentaire over de fusie tussen Interbrew en Ambev (20.15 – Canvas) In naam der Koningin Nieuwe Nederlandse dramareeks over de oorlog in en tegen Atjeh, in Nederlands-Indië (20.30 – Ned1) Knappe Koppen Wat is intelligentie? Een hoog IQ? Of maakt dat weinig uit? Over Leven zoekt het uit (21.05 – Canvas) Hoera, ik ben mager! Reportage over mensen die aan anorexia lijden en dat helemaal niet erg vinden. Voor hen is het geen eetstoornis, maar een levensstijl (21.55 – Vitaya).

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content