20.05 – ééN

Deze zomer kon u zich al verheugen in een herhaling van ZonnekinderenIn Frankrijk, de docusoap over een groep mentaal gehandicapte kinderen op vakantie in Zuid-Frankrijk. We zijn ondertussen twee jaar verder, en vanavond ziet u hoe het hen sindsdien vergaan is. Regisseur Steven Demedts licht een tipje van de sluier.

Steven Demedts: Wesley werkt nu bij Ivago, de Gentse vuilophaaldienst. Hij is er een van de meest gewaardeerde werknemers, en we volgen hem op zijn ronde door de Sleepstraat. Veerle verlaat het huis en gaat zelfstandig maar begeleid wonen. Ze voelt zich niet op haar gemak, omdat ze voelt dat haar leven drastisch zal veranderen. Ook Manuel heeft gemengde gevoelens over haar vertrek. Eerst moest hij zijn schaapje achterlaten in de Camargue, en nu ziet hij zijn beste vriendin vertrekken. Maxim leeft niet langer in zijn magische Harry Potter-wereldje, maar is enorm geïnteresseerd geraakt in natuurrampen en aanslagen. Hij is volwassener geworden, en gaat op zoek naar zijn plek in de wereld. Lieselot heeft enkele kookstages gevolgd, en wil vanaf september in de keuken beginnen werken.

Hoe denkt u vandaag terug aan de reeks?

Demedts: We zijn intussen toe aan het derde seizoen ( over twee weken start ‘Zonnekinderen in Turkije’, nvdr. ), en ook al heb ik mooie herinneringen aan alle drie, de emotionele intensiteit van de eerste reeks is niet te evenaren. Het was een stap in het onbekende. We kregen onvoorstelbaar veel liefde van de kinderen, al moesten we er tegelijk op letten dat ze zich niet te veel aan ons hechtten. We moesten voldoende afstand bewaren, en tegelijk een vriendschap met ze opbouwen. Voortdurend sloeg de balans over van afstoten naar aantrekken en terug. We liepen op kwarteleitjes.

Denken de kinderen nog vaak terug aan hun vakantie in Frankrijk?

Demedts: De begeleiders vertellen ons dat ze, als ze elkaar bijvoorbeeld kruisen in de gang, heimelijk naar elkaar glimlachen of knipogen. Zo van: ‘Weet je nog? Wij waren erbij, en het was fantastisch.’ Alsof ze een geheimpje delen, een verborgen band hebben. Ze koesteren het al twee jaar, en het verdwijnt niet.

Le nu Vierdelige documentairereeks over naaktvoorstellingen in de kunst van vroeger en nu. In de eerste aflevering wordt getoond hoe de erotische fantasieën en ketterse verlangens uitgebeeld werden door kunstenaars als Jeroen Bosch en Dominique Ingres (20.15 – Arte).

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content