Voor het tweede jaar op rij presenteert Wilfried de Jong, schrijver, theaterman en wielerfanaat, het Nederlandse tv-instituut Zomergasten. Vijfentwintig jaar heeft dat ondertussen op de teller, maar het programma tuft rustig verder op zijn aloude elan: een gast selecteert een aantal beeldfragmenten die drie uur lang de leidraad zijn voor een diepgaand gesprek. Mogen dit jaar aanschuiven:

Zondag 20/7, 20.15 uur – Ned 2

FREEK DE JONGE

zondag 20/7

Samen met Bram Vermeulen vormde Freek de Jonge (°1944) tien jaar lang het cabaretduo Neerlands Hoop. Nadien ging De Jonge alleen verder en wierp hij zich op als een vernieuwer in het genre. Tussendoor schreef hij romans, speelde hij in films en presenteerde hij tv-programma’s. U kent hem ook van zijn hit Leven na de dood, een bewerking van Bob Dylans Death Is Not the End.

JIM TAIHUTTU

zondag 27/7

Sinds hij het productiehuis Habbekrats oprichtte, heeft Jim Taihuttu (°1981) naam gemaakt als regisseur van videoclips. Hij waagt zich ook aan het langere werk en heeft zo al drie kortfilms en twee speelfilms op zijn palmares staan. Die laatste, Rabat en Wolf, waren telkens goed voor een Gouden Kalf. Verder leeft hij zich uit als lid van het dj-collectief Yellow Claw.

SASKIA NOORT

zondag 3/8

Na haar opleiding in de journalistiek en film- en theaterwetenschappen begon Saskia Noort (°1967) op de redactie van Viva en Marie Claire. In 2003 was er dan plots haar eerste worp in het thrillergenre. Terug naar de kust ging vlot over de toonbank en ook haar tweede thriller, De eetclub, was een instantsucces. Vertalingen bleven niet uit en ook de filmwereld toonde snel interesse. Sindsdien pende ze nog vijf thrillers.

REINBERT DE LEEUW

zondag 10/8

Reinbert de Leeuw (°1938), de nestor van het gezelschap, studeerde muziektheorie en piano aan het Haagse conservatorium en is sindsdien als dirigent, pianist en componist werkzaam. Waar hij de eerste twee activiteiten constant beoefent, verbleef componeren dertig jaar lang in de ijskast. Zijn langverwachte, nieuwe werk, Der nächtliche Wanderer, werd voor het eerst uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest op 1 februari van dit jaar.

IONICA SMEETS

zondag 17/8

Hoe kun je wetenschap voor een groter publiek toegankelijk maken? Dat is de vraag waar Ionica Smeets (°1979) zich sinds haar doctoraat op toelegt. In 2006 startte ze de blog Wiskundemeisjes. Na verschillende prijzen en een tweewekelijkse column in de Volkskrant verscheen het boek Ik was altijd heel slecht in wiskunde. Smeets is sindsdien ook een bekend tv-gezicht geworden, door programma’s als De rekenkamer en Eureka.

DAVID VAN REYBROUCK

zondag 24/8

Na onder meer Hugo Claus en Tom Barman is het de beurt aan David Van Reybrouck (°1971) om zijn beste Belgische beentje in Zomergasten voor te zetten. Hij studeerde archeologie en filosofie en debuteerde in 2001. Met de oprichting van de G1000 en zijn vorig jaar verschenen Tegen verkiezingen is zijn politieke engagement op de voorgrond gekomen. Daarvoor stond hij onder meer bekend als auteur van het fel bejubelde Congo.

THOMAS VAN LOOCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content