Zondag 9/8, 20.15, NPO2

Net als die beroemde Franse Simone is de Nederlandse schrijfster en columniste Simone van Saarloos intelligent, vlot van pen, feministisch en geliefd. Deze week is ze de jongste Zomergast ever.

Van Saarloos, amper 25, studeerde literatuurwetenschap en filosofie en kluste ondertussen bij in ’s werelds eerste condoomspeciaalzaak. ‘Een geweldige manier om met vreemden direct intieme gesprekken te voeren.’ Tijdens vrije momenten organiseerde ze lezingen en debatten, won ze tal van wedstrijden en begon ze recensies, essays, interviews en verhalen te schrijven voor de Volkskrant, Vrij Nederland, Das Magazin en NRC.next. ‘Studeren en schrijven was voor mij de ideale combinatie.’

Heb je ook van het studentenleven geprofiteerd?

SIMONE VAN SAARLOOS:(lacht) Ik genoot wel heel erg van het schrijven en het studeren maar ik heb dat toch wel afgewisseld met drinken en andere feestelijkheden. Behalve in mijn eerste jaar, want toen speelde ik nog voor het Nederlandse damesrugbyteam en moest ik me aan een strak schema houden. Niet dat ik anders geen discipline aan de dag leg: als ik iets wil, doet groepsdruk me niks.

Wat vindt een jonge filosofe van het opdoeken van verschillende Nederlandse filosofiefaculteiten?

VAN SAARLOOS: Een model waarin je eerst breed begint en dan specialiseert, kan vruchtbaar zijn, maar ik vind het kwalijk dat er geen gedachte achter het opheffen van de faculteiten zit. Bezuinigen is niet denken, maar berekenen en dan vind ik dat je eerlijk moet zijn over het ontbreken van een dieper denkproces. Je had bijvoorbeeld studenten en docenten de ruimte kunnen geven om dat gat op te vullen en creatieve oplossingen te vinden.

Zie je Zomergasten als een tussentijds portret van jezelf of als een manier om mensen te inspireren?

VAN SAARLOOS: Het laatste. Ik wil mooie dingen laten zien, dingen die tot nadenken aanzetten. Ik vind het niet erg om daarin een gids te zijn. Je moet niet ontkennen dat je een manipulator bent wanneer je dingen naar buiten brengt. Het fijne aan schrijver of columnist zijn, in plaats van journalist, is net dat je niet hoeft te doen alsof er geen subjectieve filter is. Iemand gepassioneerd over iets horen spreken zorgt ervoor dat je ontvankelijker bent en dus sneller geraakt wordt. Dat is zo knap aan Zomergasten. En nee, ik geef liever niets weg, omdat ik vind dat de beeldfragmenten context verdienen.

Heb je nog plannen voor deze zomer? De schade van je studentenjaren inhalen en op een feeststrand gaan dansen?

Van Saarloos:(lacht) Nee, mocht ik een strandvakantie inlassen, zou ik daar ook weer over schrijven. Als ik in het buitenland ben, wat vaak gebeurt, dan schrijf ik altijd. Ik vind het fijn om vrije tijd en werk te combineren, maar even plezant is dat ik nu even geen korte deadlines voor de krant meer heb en me volledig op mijn pamflet kan focussen dat in oktober verschijnt bij De Bezige Bij. Daags na Zomergasten ga ik wel naar Venetië om de Biënnale te bezoeken. De kritieken en recensies op mijn passage hoef ik niet meteen te zien.

THOMAS VAN LOOCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content