CIA-agente Angelina Jolie rent en knalt voor haar leven als ze wordt beschuldigd van contraspionage. Jason Bourne op naaldhakken?

Christopher Nolan laat Batman in zijn grot hangen en breekt met Leonardo DiCaprio het menselijke brein binnen. Of zoiets.

De tv-helden uit de jaren 80 scheuren – eindelijk! – de bioscoop binnen. Maak kennis met de nieuwe Hannibal, B.A., Face en Murdock.

Tom Cruise en Cameron Diaz beleven de blind date van hun leven in deze actiekomedie van James ‘Walk the Line’ Mangold.

M. Night Shyamalan ruilt zijn klassieke suspense in voor gevechtskunsten en CGI, in dit fantasyepos voor kinderen. I see dead directors.

Disney’s Fantasia krijgt een live action update met Nicolas Cage als Mickey Mouse. Que?

Een opgepompte Adrien Brody gaat in de jungle buitenaardse vleeseters te lijf.

Wordt het de vampier of de weerwolf? Bakvissen vallen nu al in katzwijm voor episode drie van de Twilight-saga.

Alea jacta est. Of net niet? Zie die Romeinen rennen voor hun leven in deze sandalenfilm uit Groot-Brittannië.

2 Salt

4/8 > Philip Noyce > met Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor

Nog zo’n peperduur project waar geheimzinniger over wordt gedaan dan over de Bende van Nijvel is deze actieblockbuster uit de Sony-stal. Oké, dat van de Bende is misschien wat overdreven: zo weten we dat Angelina Jolie CIA-agente Evelyn Salt speelt die ervan verdacht wordt voor de Russen te werken en vervolgens op de vlucht slaat. Wat we ook weten, is dat haar personage eerst Edwin Salt heette en door Tom Cruise zou worden vertolkt, tot die voor Knight and Day (zie nummer 5) opteerde omdat Salt hem te veel deed denken aan Mission: Impossible.

De Australische veteraan Philip Noyce, die eerder al het spionageterritorium verkende met Patriot Games en Clear and Present Danger, deed de regie en mocht la Jolie afwisselend een blonde en een zwarte kleurspoeling geven en een broekpak en een leren Matrix-jas aanmeten als het vermeende post-sovjetspook dat volgens haar eigen CIA-bazen snode plannen smeedt om de Amerikaanse president het Oval Office uit te knallen. Hoe de vork precies aan de steel zit, blijkt ook voor de regisseur zelf nog steeds een raadsel. ‘Toen ik voor het eerst het script las, was de verwarring net wat me zo aansprak. Is Salt een patriot of een landverrader? Is ze goed of slecht? Blond of zwart? Is ze een witte engel of een duistere demon? Ik bleef gissen, en ook na de laatste pagina was ik het nog steeds niet helemaal zeker.’

Wel zeker is dat mevrouw Pitt na Wanted, Mr. and Mrs. Smith en Tomb Raider nog eens de bad ass babe in zichzelf loslaat, met alle blutsen, builen, tuimelingen en kleine werkongevallen van dien. Verwacht dan ook een blitse thriller die ergens tussen de viriele actie van Jason Bourne en de gestileerde chic van James Bond in zit, en dat met bijrollen voor Liev Schreiber en Chiwetel Ejiofor, plus camerawerk van Roger Elswit, de huisfotograaf van Paul Thomas Anderson. Go, Angie, go!

3 Inception

21/7 > Christopher Nolan > met Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Ellen Page

‘Een hedendaagse actiethriller over dromen, mentale misdaden en de architectuur van de geest’. Dat is de cryptische omschrijving waar we het voorlopig mee moeten doen, al zou het ons verbazen mocht Christopher Nolan verloren lopen in zijn zelfgesponnen web van droom- en andere werkelijkheden. Tenslotte heeft Nolan met Batman Returns en The Dark Knight bewezen dat hij als geen ander spierballen kan koppelen aan een flink stel hersens, terwijl de Brits-Amerikaanse wonderboy ook nu weer een dream team – letterlijk en figuurlijk – aan acteurs bijeentroepte. Leonardo DiCaprio speelt bedrijfspion Dom Cobb, een expert in het jatten van geheimen uit het onderbewuste. Juno-sterretje Ellen Page is de architectuurstudente Ariadne die Cobbs ideeëndiefstallen tracht te doorgronden, terwijl Cillian Murphy opduikt als doelwit van dienst, Michael Caine zich weer eens het mentorjasje aanmeet en Ken ‘The Last Samurai’ Watanabe de schurkenrol op zich neemt. Of tenminste: dat is toch wat uit de plagerige trailers te distilleren valt.

Voor Nolan, die zelf het labyrintische script schreef, gaat de film in eerste instantie over morele vragen als: ‘Wat als je iemands gedachten kunt hacken?’ en ‘Hoe zorg je ervoor dat die technologie niet in de verkeerde handen terechtkomt?’ Hoewel hetniet meteen klinkt als makkelijk te degusteren popcornjunk gooide Warner er 200 miljoen dollar tegenaan, waarop Nolan zo ongeveer de ganse wereld rondtrok, van Los Angeles over Parijs en Londen, tot Tokio en Tangiers. Bovendien draaide Nolan zowel op 35 millimeter, 65 millimeter als VistaVision, terwijl de volledig op lekker ouderwetse pellicule geschoten film straks ook uitkomt op Imax-formaat. ‘Ik weet dat het allemaal nogal vaag blijft’, geeft de regisseur toe. ‘Maar films waar je vooraf niets van afweet en waar een waas van mysterie rond hangt, leveren vaak de meest bevredigende kijkervaringen op. Dat herinner ik me van toen ik als kind op goed geluk Star Wars zag. Hopelijk kan ik met Inception dezelfde nieuwsgierigheid oproepen, al besef ik dat de marketingjongens me ondertussen kunnen wurgen.’

CIJFERS

200.000.000: het aantal dollars dat deze sf-trip ongeveer heeft gekost.

142: het aantal minuten van de uiteindelijke cut.

20-06-2012: de releasedatum voor Batman 3 die vermoedelijk ook door Nolan zal worden geregisseerd.

4 THE A-TEAM

16/6 > Joe Carnahan > met Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel

Don’t you love it when a plan comes together? Lange tijd zag het ernaar uit dat men nog eerder B.A. Baracus op een vliegtuig zou krijgen dan de goedmenende huursoldaten op het witte doek. Maar 23 jaar nadat het originele A-Team voorgoed van de tv werd gepleurd en na 15 jaar sleutelen, tientallen scenariowijzigingen en honderden personeelswissels is de filmupdate eindelijk een feit. De fans van Frank Lupo’s en Stephen J. Cannells heerlijk foute eightiesserie hoeven echter geen getrouwe update te verwachten. The A-Team 2.0 mag wel nog altijd in een zwart GMC-busje door de States tuffen op de vlucht vanwege ‘a crime they didn’t commit’, maar anno 2010 blijken Hannibal (Liam Neeson), Murdock (Sharlto Copley), Face (Bradley Cooper) en B.A. (Quinton Jackson) niet langer Vietnam- maar Irakveteranen. Bovendien schieten ze nu met scherp, en durven ze zelfs al eens een tank de hemel in te blazen of een vliegtuig neer te halen. Met dank aan regisseur Joe Carnahan, die met Smoking Aces eerder al bewees bepaald niet bang te zijn om het testosterongehalte de hoogte in te jassen.

Terwijl de originele tv-serie, die liep van 1983 tot 1987, nog draaide rond ridicule vermommingen, cartooneske intriges en militaristische humor voor de Reagan-kids, gaat het er in de film een stuk serieuzer en virieler toe. ‘Ik was absoluut geen fan van de serie’, aldus Liam Neeson, oftewel teamleider Colonel Hannibal Smith. ‘Maar ik vond Joe Carnahans script meteen geweldig, terwijl je weet dat je met Ridley Scott als producent altijd een zeker niveau mag verwachten. Het is dan ook een amusante actiethriller geworden met kleurrijke karakters en prima punch- lines.’ Klinkt aanlokkelijk, al sturen we straks hoogst persoonlijk kolonel Lynch op hem af wanneer Neesons woorden ook maar iets overdreven blijken.

Teamleden

John ‘Hannibal’ Smith: Rang: kolonel Functie: meesterbrein en teamleider Toen: George Peppard Nu: Liam Neeson

B.A. ‘Bad Attitude’ Baracus: Rang: sergeant Functie: mechanicus, chauffeur en krachtpatser Toen: Mr. T Nu: profworstelaar Quinton ‘Rampage’ Jackson

Templeton ‘Faceman’ Peck: Rang: luitenant Functie: oplichter & ladies man Toen: Dirk Benedict Nu: Bradley Cooper

H.M. ‘Howling Mad’ Murdock: Rang: kapitein Functie: piloot & mafkees Toen: Dwight Schultz Nu: Sharlto Copley

5 KNIGHT AND DAY

28/7 > James Mangold > met Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter SarsgaardJe kunt grappen blijven maken over zijn Scientologygepreek. Zijn terminaal belachelijke optreden bij Oprah. Of over de voedingswaarde van Katie Holmes’ placenta. Of je kunt je gewoon neerleggen bij het feit dat Tom Cruise wellicht op Hollywoods A-List zal blijven prijken tot hij opnieuw door zijn moederplaneet wordt opgebeamd.

Na de commerciële tegenvallers Lions for Lambs en Valkyrie, mikt Thomas Cruise Mapother IV nog eens met scherp naar de top van de box office, met deze komische actiethriller van James Mangold – maker van onder meer Walk the Line en 3: 10 to Yuma. Cruise krijgt het gezelschap van Cameron Diaz, met wie hij al Vanilla Sky maakte. Zij speelt een alleenstaande vrouw die op date gaat met geheim agent Roy Miller (Crazy Cruise dus) en zo verzeild raakt in een zwierig avontuur, met als inzet een superkrachtige batterij die zeker niet in de verkeerde handen mag vallen. De vraag is alleen: moet Miller écht over dat ding waken of is hij gewoon mesjogge zoals zijn opdrachtgevers haar diets trachten te maken?

Maak met andere woorden je borst(en) nat voor romantische verwikkelingen, mondiale spionagespelletjes en energieke achtervolgingen door de straten van Cadiz, Sevilla en Salzburg, waarvoor regisseur James Mangold zich naar eigen zeggen baseerde op Hitchcocks klassieker North by Northwest.

6 THE LAST AIRBENDER

28/7 > M. Night Shyamalan > met Noah Ringer, Nicola Peltz, Dev Platel

M. Night Shyamalan mag zich in dit eigenste blad dan ooit zonder blikken of blozen ‘de nieuwe Hitchcock’ hebben genoemd, na het floppen van The Lady in the Water en The Happening zingt de Sixth Sense-goeroe een toontje lager. Zo waagt hij zich met deze verfilming van de populaire, Amerikaanse animatieserie Avatar: The Last Airbender niet alleen voor het eerst aan een futuristisch avontuur barstensvol CGI, dit is meteen ook zijn eerste opdrachtklus én zijn eerste film waar kinderen toegelaten zijn.

Waarover het gaat? Over een magische wereld waarin de Vuurnatie een oorlog uitvecht met de Lucht-, Water- en Aarde-naties. En over de moedige knul Aang, de laatste ‘luchtregelaar’, die de vier elementen richting eeuwige vrede wil sturen en daarvoor de handen in elkaar slaat met watermeesteres Katara. Of zoiets. Denk aan een mix van Lord of the Rings en Enter the Dragon, met een blanke mini-Bruce Lee als held van dienst.

Indien alles volgens plan verloopt, moet The Last Airbender – dat door studio Paramount in extremis tot een 3D-film werd opgepimpt – de eerste aflevering van een trilogie worden. Oorspronkelijk moest die trouwens gewoon Avatar heten zoals de originele tekenfilmreeks, ware het niet dat ene James Cameron op die titel eerder al beslag had laten leggen.

7 THE SORCERER’S APPRENTICE

11/8 > Jon Turteltaub > met Nicolas Cage, Alfred Molina, Monica Bellucci

Het slechte nieuws? Wansmaakmogol Jerry Bruckheimer is terug. Het goeie? Hij heeft weer eens Nicolas ‘snif, snif’ Cage meegebracht. Die mag in dit komische fantasyavontuur van Jon ‘National Treasure’ Turteltaub opnieuw met zelden geziene trots een lachwekkende pruik showen als Balthazar Blade. Dat is een tovenaar en computersimulatie-expert die een sullige student onder zijn hoede neemt en hem klaarstoomt om hedendaags Manhattan te vrijwaren voor de duistere krachten. Een variant op Disney’s tekenfilmklassieker Fantasia (1940), met Cage als de vleesgeworden Mickey Mouse en Monica Bellucci als diens (be)toverende ex-vlam. Abra-ca-fucking-dabra!

8 PREDATORS

14/7 > Nimrod Antal > met Adrien Brody, Topher Grace, Larry Fishburne

In Roman Polanski’s Holocaustdrama The Pianist kreeg hij de nazi’s achter zich aan, maar in deze heropstart van de bekende eightiesfranchise moet Adrien Brody in Hawaï, dat dienst deed als buitenaardse jungle, een stel hongerige aliens van zich afslaan. Om een beetje geloofwaardig over te komen als stoere huurling dook Brody vooraf het krachthonk in, waar hij 25 kilo spiermassa aankweekte. Geschreven en geproduceerd door Robert ‘Sin City’ Rodriguez, in een regie van horrorexpert Nimrod Antal, met Larry Fishburne, Topher Grace en Alice Braga als elitekrijgers annex potentiële snacks.

9 THE TWILiGHT SAGA: ECLIPSE

30/6 > David Slade > met Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner

Je moet al zelf door een vampier leeggezogen zijn om nog nooit van de Twilight Saga te hebben gehoord. Miljoenen door acne en oestrogeen geteisterde Twihards slaan nu al hun tenten op voor de bioscoop in afwachting van deel drie uit de neoromantische franchise, ook al kennen ze de bestsellers van de mormoonse Stephenie Meyer inmiddels vanbuiten. Dat Bella (Kristen Stewart) straks gaat trouwen met postervampier Edward (Robert Pattinson) en dat weerwolf Jacob (Taylor Lautner) dus op zijn kin en zijn sixpack kan kloppen, kan met andere woorden bezwaarlijk als een spoiler worden beschouwd. De ridicule CGI en potsierlijke pathos maakten van deel twee New Moon vorig jaar nog een bloedeloze kitschorgie; benieuwd of regiehuurling David Slade ( 30 Days of Night) er wel iets van bakt, al doen de geruchten de ronde dat de producenten hem al enkele maanden gevangenhouden in een riant met knoflook bezette lijkkist.

10 CENTURION

07/7 > Neil Marshall > met Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko

Met The Descent en Doomsday liet Neil Marshall al een garnizoen demonen en vampiers in slagorde op de bioscopen los, nu plant hij een nieuwe raid in het kielzog van Romeinse legioensoldaten. De plaats? De Romeinse provincie Caledonië, tegenwoordig Schotland geheten. De datum? 117 na Christus, wanneer het imperium zijn toppunt heeft bereikt. De clash? Die tussen het legendarische negende legioen en de Picten, een taaie Keltenstam die geen zin heeft om straks dikke cursussen Latijn te moeten blokken. Sandalen aan en zwaard in de aanslag voor een portie pseudohistorische peplumfun, met Hunger-martelaar Michael Fassbender, Dominic ‘McNulty uit The Wire‘ West en ex-Bondbabe Olga Kurylenko in hun meest beeldige jurkjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content