‘The sun shone, having no alternative, on the nothing new.’ De sarcastische openingszin van Samuel Becketts roman Murphy is me de voorbije maanden meermaals door het hoofd geschoten tijdens het tv-kijken. En wellicht zal hij de volgende weken nog wel een paar keer opduiken, want hoewel je na ‘de zomer van de herhalingen’ een zwaar offensief zou verwachten deze herfst, spelen de zenders meestal op veilig met nieuwe reeksen van succesformules en varianten op oude formats.

Bij één zijn ze nooit bang om de grote woorden uit de kast te halen. Deze herfst wil de zender de mensen ‘leren om te gaan met hun emoties’ en netmanager Jean-Philippe De Tender – die blijkbaar evenveel talent heeft om dingen in perspectief te plaatsen als Piet Mondriaan – verwees daarbij zelfs naar de moord op Joe Van Holsbeeck. In die context vallen de nieuwe programma’s toch een beetje licht uit: De Bedenkers, De Provincieshow, De Grote Oversteek of HLZHI: Huis te koop zullen wel onderhoudend zijn, maar je leven veranderen? En de kans dat een ervan echt tot de verbeelding van de hele natie kan spreken – zoals Het Huis van Wantrouwen, Schalkse Ruiters of De Mol – is klein. Ze passen volledig in de lijn die één sinds een paar jaar aanhoudt: die van de kwalitatieve maar weinig wereldschokkende televisie.

VTM heeft net een schabouwelijke zomer achter de rug, waarin de concurrentie haar op één been en met de vingers in de neus een pak slaag verkocht. Je zou dan verwachten dat de zender groot wil uitpakken, maar integendeel: VTM heeft zelfs geen najaarspersconferentie gehouden, alsof men er nauwelijks nog in gelooft. De programmering is ook niet echt een knaller, met weinig enthousiasmerende nieuwe shows als Ranking The Stars (31/8), Huwelijk uit Handen (4/9) en TV-Makelaar tussen oudjes als Supernanny (4/9), Aspe (3/9), Boer zkt. Vrouw (3/9) of De Planckaerts (2/9). De fans van De Pfaffs moeten nog even wachten: na de tegenvallende kijkcijfers van het vorige seizoen zijn de nieuwe afleveringen verplaatst naar 2008. Of daardoor ook alle huwelijken, zwangerschappen en sterfgevallen worden uitgesteld, is niet duidelijk.

Nog meer radiostilte bij Kanaaltwee, dat in het voorjaar eigenlijk alleen dankzij Big Brother en Prison Break op de kaart bleef. Die twee komen voorlopig niet terug (in het geval van Big Brother is het misschien wel definitief voorbij – hoezee!). Ter vervanging komt Expeditie Robinson na een jaartje VTM terug naar Kanaaltwee, en ook ziekenhuisreeks House M.D. (6/9) maakt de overstap. Daarnaast zijn er nog nieuwe afleveringen van series als Bones (3/9), My Name Is Earl (4/9) en Queer As Folk (5/9).

Met VTM en Kanaaltwee die halvelings in de touwen hangen, probeert VT4 zich te profileren als dé commerciële zender van Vlaanderen, zie maar het ‘We Love To Entertain You’-spotje. Het recept blijft hetzelfde als de voorbije jaren. Enerzijds is er de realitypoot, met nieuwe seizoenen van The Block (ditmaal in Oostende, 4/9), De Jeugd van Tegenwoordig, het gevreesde UnderCover Lover en De Hondenfluisteraar. Schoondochter Gezocht muteert dan weer tot Mama Zoekt Een Lief. Toch zitten er ook een paar vreemde eenden in de bijt, zoals de quiz Slimmer dan een kind van 10 (6/9), het eerste programma van Goedele Liekens voor VT4 (later zou er ook nog een talkshow met haar volgen), en het humoristische Ook Getest op Dieren met Roos Van Acker en Gunter Lamoot.

Anderzijds zet VT4 zijn geld in op Amerikaanse kwaliteitsseries, met nieuwe reeksen als Numb3rs en nieuwe seizoenen van onder meer Lost en Battlestar Galactica. De zender heeft ondertussen ook al een paar series aangekocht die nog in de VS van start moeten gaan, waaronder het veelbesproken Bionic Woman (een serie van de makers van Battlestar Galactica over een vrouw die na een ongeluk enkele nieuwe technolo-gieën ingeplant krijgt) en Pushing Daisies, een romantische dramareeks over een man die doden weer tot leven kan wekken.

De ambitie van VijfTV is duidelijk: dit najaar wil de zender ‘meespelen met de grote jongens’, om het in de woorden van netmanager Lieve Vyverman te zeggen. En dat betekent: een andere look, de komst van drie omroepers, en zeven nieuwe programma’s. Inhoudelijk verandert er echter weinig, want de zeven nieuwkomers – Mama Staakt, What Women Want, De trouwplanner, Fit naar School, Peter Kookt, Zo Man, Zo Vrouw en Outback Luke – zijn ofwel remakes van Engelstalige shows die eerder al te zien waren op de zender, ofwel leunen ze er heel sterk bij aan. Amerikaanse fictie blijft ook een prioriteit, met het vierde seizoen van Grey’s Anatomy en nieuwe series als Army Wives (een reeks over enkele vrouwen van militairen) en Weeds.

De zender voor de meerwaardezoeker heeft een zeer goede zomer achter de rug, vooral dankzij Herman Van Molle en De Canvascrack, en voorlopig blijft het er nog ‘business as usual’. Canvas pakt in september uit met enkele sterke documentaires, zoals de tweedelige documentaire Antarctica, en een paar bekende series zijn ook weer op de afspraak, zoals Hustle (11/9), Hotel Babylon (17/9) en Desperate Housewives (21/9). Voor de rest is het nog even wachten tot de zender later in het najaar een vernieuwingsoperatie heeft doorgevoerd.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content