Iemand al van The Sunsets gehoord? Wij, we moeten daar eerlijk in zijn, niet. Tot vorige week, toen we ze op drie zagen staan in de top 10 van beste verkochte albums in Vlaanderen gedurende het eerste semester van 2009. Alleen Kings of Leon en U2 deden beter. Lady Linn staat op 4 met haar Magnificent Seven, vóór Marco Borsato, Seal, Céline Dion en Bruce Springsteen. Free Souffriau is de derde Belg in het rijtje. Zij staat op negen met haar coverplaat van Ann Christy, en doet zo beter dan Enrique Iglesias.

The Sunsets is dus Belgiës best verkopende band. En wij – sorry, chef – wij kennen ze niet. Gaat het hier om miskend talent? Ongetwijfeld! De hoes van hun album laat weinig aan de verbeelding over. Of het zou de verhouding moeten zijn tussen het breed glimlachende duo dat erop staat: gaat het hier om man en vrouw, broer en zus of – toch even inzoomen – moeder en zoon? Vader en dochter is uitgesloten, voor de rest staan alle opties open.

Allebei hebben ze een accordeon om de schouders. Trekzakmuziek, dus! Beelden flitsen door ons hoofd. The White Stripes. Skip. Jan Desmet. Skip. Wim Opbrouck. Mnee. Claudine. Ja! Claudine van Garage Samyn van bij ons in het dorp. Zes dagen in salopette gestoken, het halve lijf – lengte én breedte – doorgaans verdoken onder de motorkap van een Lada, maar des zondags wijdbeens op een stoel in ’t Volkshuis met haar accordeon op de schoot en smeerolie in haar haar. Niet ná, maar tíjdens de hoogmis! ’t Halve café aan haar voeten, en mijnheer pastoor op haar kap.

We zijn een kwarteeuw verder en er is weinig veranderd in Vlaanderen. The Sunsets, wonders aan de trekzak, verkopen ’t best. Meer dan 30.000 stuks van hun debuut vol schlagerklassiekers verhandeld. Respect!

Zouden ze óók in warenhuisketens optreden om hun cd te promoten? Clouseau doet het wel, dus waarom zij niet. Het was een verbazend bericht, een dikke maand geleden. ‘Vlaams Belang verstoort Carrefourconcert Clouseau.’ Dat was in Wijnegem. Toen moest de Carrefour van Aalst wellicht nog komen. En daarna die van Peutie, Zwevezele en Genoelselderen. Drie MIA’s op de schouw, waarvan twee voor beste groep. En toch nog in de Carrefour moeten spelen om de nief plaat te promoten. ’t Is godgeklaagd.

’t Gaat trouwens niet zo slecht met de Vlaamse cd-verkoop, integendeel. De totale omzet van de muziekhandel is weliswaar weer gedaald, maar niet ten koste van de albumverkoop van lokale producties: die is met 18 procent (!) gestegen. En dan was Zij aan zij nog niet uitgekomen. De beste Clouseau in jaren, juichte een kwaliteitskrant. Wat niet meteen een verdienste is, maar dit geheel terzijde.

Om een lang verhaal kort te maken: de MIA’s worden vrijdag uitgereikt. Clouseau is weer genomineerd voor een paar awards, en The Sunsets dingen mee in de categorie ‘Populair’. Wij hebben gezworen om geen heisa te maken over de gebrekkige aandacht voor wat ze in dampkringen rond de VRT ‘linkse groepen’ noemen, dus doen we dat ook niet. Integendeel, wij gaan naar Gwen Cresens kijken, onder andere Raymonds favoriete accordeonist. En dromen van Claudine Samyn.

Karel Degraeve

Drie MIA’s op de schouw en toch nog in de Carrefour moeten spelen. ’t Is godgeklaagd.

Partner Content