YOU TALKIN’ TO ME?

M/V krijgt een reeks als vragen verpakte filmcitaten voorgeschoteld. Mag zich er deze week proberen uit te praten: Jonas Van Thielen.

You talkin’ to me?

Jonas Van Thielen: Ik zie toch niemand anders tegenover mij zitten.

Buurman, wat doet u nu?

Van Thielen: Ik ben bezig met de try-outs van een nieuwe voorstelling, getiteld Live Achievement. Iets tussen theater en cabaret: ik speel een iets arrogantere versie van mezelf die zich met een lifetime achievement award in de bloemetjes wil zetten. En verder ben ik aan het trainen voor Theater Aan Zee. Fysiek aan het trainen, ja. Ik sta er met De Leeuw van Vlaanderen (foto), een behoorlijk intensief stuk. Ik vat de volledige film van Claus samen in een voorstelling van één uur en speel alle rollen zelf. Dan moet je wel wat conditie hebben.

We all go a little mad sometimes. Haven’t you?

Van Thielen: Absoluut. Ik denk dat heel wat mensen naar de voorstelling gaan kijken omdat ze vermoeden dat ik geschift ben. En ik vermoed dat ze achteraf bij die mening zullen blijven. (Lacht) Ach, ik houd wel van een portie waanzin in wat ik doe.

Do you feel lucky, punk?

Van Thielen: Verschrikkelijk gelukkig. En terecht: ik bén echt wel een gelukzak. Ik ben in Londen theater kunnen gaan studeren – uit vierduizend mensen geselecteerd samen met drieëntwintig anderen. Ik heb de kans gekregen om mijn ding te doen bij De Laatste Show. Ik kan de voorstellingen maken die ik graag wil maken. Ik kan mezelf zonder overdrijven een chansaar noemen.

What is your major malfunction, numbnuts?

Van Thielen: Er zijn er genoeg. Ik ben ijdel. Ik ben extreem koppig – zelfs als ik weet dat ik fout ben, blijf ik stug voortdoen. Ik kan bijzonder asociaal en egoïstisch zijn. Heel erg gulzig ook. Zowat alle hoofdzonden kunnen hier passeren, als ik ze zo overloop. Behalve onkuisheid dan. (Lacht)

Does the female form make you uncomfortable, mr. Lebowski?

Van Thielen: Ik denk het wel, ja. Mocht er op dit moment een naakte vrouw voor mij staan, dan zou meteen de vraag in mij opkomen: ‘Mag dat wel?’

Why so serious?

Van Thielen: Het is vandaag wel erg, ja. Een tegenreactie misschien? Ik had het er onlangs nog met een vriend over: dat er zoiets als grapdrang bestaat. Dat je op het storende af grappig probeert over te komen omdat je denkt dat andere mensen dat verwachten. Ik denk dat het een reactie is dáárop, alsof ik me ertegen wil verzetten. De grapjas in mij komt pas naar boven als ik helemaal op mijn gemak ben.

Does Barry Manilow know you raid his wardrobe?

Van Thielen: Wat? Omdat ik een kostuum aan heb? (Lacht) Ik draag bijna altijd pakken. Ik ben nu eenmaal niet het type dat goed staat in een short en een strak T-shirt. Ik heb ook niet de breedste schouders: zo’n vest helpt dat maskeren. En geef toe: een man staat toch mooi in een pak. Niet?

Now a question of etiquette: as I pass, do I give you the ass or the crotch?

Van Thielen: Maakt me niet echt uit. Het is niet dat ik een rationele voorkeur heb. Je achterste dan maar: dat ziet er nog wel oké uit. (Lacht)

Met dank aan Taxi Driver, Flodder, Psycho, Dirty Harry, Full Metal Jacket, The Big Lebowski, The Dark Knight, The Breakfast Club en Fight Club voor de vragen.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content