Schwarzenegger, Stephen King en Eminem enerzijds, hermetische poëzie, musicals en Rammstein anderzijds. Ziedaar de culturele do’s en don’ts van Antwerpenaar Yossif Ivanov (20), tweede laureaat op de Elisabethwedstrijd viool vorig jaar.

Welke films heb je onlangs nog gezien?

In de bioscoop Children of Men, een zeer goede sciencefictionthriller met Clive Owen. En op dvd Swimming with Sharks, een heel intelligente film met Kevin Spacey. Een van mijn lievelingsacteurs trouwens, samen met Jack Nicholson. En goede actrices? Ik onthoud alleen de knappe: Angelina Jolie en Cameron Diaz.

Heb je een fetisjauteur?

Ik heb alles gelezen van Stephen King, al stelden zijn laatste twee boeken me flink teleur.

Staan er boeken te bestoffen op je plank?

Veel te veel. Vrienden tippen me zeer regelmatig over goede nieuwe boeken, maar eenmaal aangeschaft kom ik er nauwelijks toe om die te lezen. Mijn pa raadt me al jaren De meester en Margarita van Michail Boelgakov aan. Zulke klassiekers uit de Russische literatuur zou ik graag lezen, maar het kost me te veel tijd en moeite. En hun schrijfstijl is me te zwaar.

Welk kunstwerk zou je willen stelen?

De tuin der lusten van Jeroen Bosch: een fenomenaal werk, bol van zwarte humor en nog steeds hypermodern. Een schilderij van Da Vinci of een Francis Bacon zou ook niet misstaan in mijn living. Of zo’n werk met strepen en vierkanten van die Hollander daar. Juist ja, Mondriaan.

Wat wordt de openingsdans op je trouwfeest?

Ik ken niet zoveel van popmuziek, laat staan dat ik titels kan onthouden. Laat dat dus maar aan de deejay over (lacht). Over mijn begrafenissoundtrack heb ik wel al eens nagedacht: een traag deel uit een strijkkwartet of pianosonate van Beethoven, alstublieft.

Wat is het gat in je cultuur?

Poëzie is echt mijn ding niet. Ik vind dat doorgaans vergezocht, te abstract of ronduit onbegrijpbaar. Of misschien ben ik gewoon nog niet rijp genoeg om dat te appreciëren, wie weet? Ik ben ook nooit naar rockfestivals geweest. Eén keer was ik op Jazz Middelheim, al ben ik absoluut geen jazzfan of -kenner.

Waar was je als puber fan van?

Ik heb nog een tijdje naar rap geluisterd. Eminem vond ik wel cool. En op mijn slaapkamer hing een grote poster van Schwarzenegger. Ik vond zijn Terminatorfilms fantastisch: hersenloos vertier met de nodige humor en actie. Ik las vroeger ook erg veel. Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman, Koning van Katoren van Jan Terlouw of de boeken van Marc De Bel heb ik bijvoorbeeld verslonden.

Van welk muziekgenre gaan je tenen krullen?

Van lawaaierig gekrijs zoals Rammstein. Gothic metal noemen ze dat, zeker? Allesbehalve verfijnde muziek vind ik dat, vreselijk vermoeiend om naar te luisteren. Van musicals moet ik ook niet veel hebben. Een scène waarbij plots uit het niets duizend man opduikt om te staan zingen en dansen, wie verzint nu zoiets?

In deze nieuwe rubriek peilen we voortaan elke week naar het opperste culturele genot van een bekende figuur.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content