XTC?muziek of house: House werd begin jaren tachtig boven de doopvont gehouden in de Warehouse?club in Chicago. …

XTC-muziek of house: House werd begin jaren tachtig boven de doopvont gehouden in de Warehouse-club in Chicago. DJ Frankie Knuckles deed disco opnieuw ondergronds duiken. Hij mixte soul en disco met Europese synthesizermuziek genre Kraftwerk en New Order. Party-gangers verwezen al snel naar deze sensatie als the sound they play down in the ‘House. Vandaar dus de naam house. Andere DJ’s werden aangezet om ook eigen effecten en drumcomputerbreaks, boodschappen en speeches van Martin Luther King in clubtracks te mengen. De eerste zelfbereide houseplaten waren low budget: enkel de energie telde. Alles werd met de computer gemaakt. Droge beats, met een heldere hi-hat, waren het eerste belangwekkende kenmerk. Met de Chicago house kwam daar nog een dansende piano bij, nog later werd er royaal met latin-kruiden gestrooid. XTC had ontegensprekelijk invloed op de jeugdcultuur midden jaren tachtig. Het was dan de party-drug nummer één. Nieuwe acts Cajmere, DJ Sneak en Susumu Yokota brengen progressive en deep house: aanzienlijk warmere en soulvollere muziek.

Young, Neil: Sonic Youth en Dinosaur Jr. noemden hem de godfather van de gitaarrock. Deze levende legende bewees dat je een blijver kan zijn, al neemt je carrière grillige bochten. Met zijn eigenzinnigheid was hij voor velen een voorbeeld. Young is de auteur van dé rockhymne Hey Hey, My My, waarin hij Elvis Presley en Johnny Rotten eerde. Het is geen toeval dat Kurt Cobain (zie: grunge) net uit deze klassieke song citeerde in zijn afscheidsbrief: it’s better to burn out than it is to rust. Een Youngiaanse gitaarsolo is een solo waarbij het gevoel primeert op de techniek, liefst met tonnen feedback.

Z

Zappa: Frank Zappa was een satiricus die zijn klassieken kende. Elektronische avant-garde, de jazz van Ornette Coleman, Stravinksy… hij had het allemaal geabsorbeerd. Met die knowhow maakte de Amerikaan grensverleggende platen die door de hilarische humor best verteerbaar waren. De uitdrukking ‘Zappaesk’ staat voor: verrassende tempowisselingen en songwendingen. Onder andere de Belgische school van dEUS en Evil Superstars heeft goed opgelet toen Zappa doceerde.

Zouk: Afkomstig uit de Franse Antillen. Een synthese van plaatselijke feestelijke percussiemuziek en uitheemse muziekvormen. Kopstuk van de zouk sinds het begin van de jaren tachtig is Kassav’. Ook in het Franse gedeelte van Sint-Maarten is dit genre populair, in het Nederlandse deel voedde het de soca. Zouk is tevens een wereldberoemde club in Singapore, gedecoreerd door Philippe Starck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content