Het personage van Rebecca Romijn is niet het eerste transseksuele karakter op de Amerikaanse televisie. Een overzicht van enkele opmerkelijke ’transgenders’ uit de afgelopen jaren.

Twin Peaks (1991)

De carrière van David Duchovny voor The X-Files was op zijn zachtst gezegd gevarieerd: doctoraatsstudent in de Engelse literatuur, verteller in de softpornoreeks The Red Shoe Diaries én een rolletje in het tweede seizoen van Twin Peaks, waarin hij drie afleveringen lang Dennis/Denise Bryson speelt, een collega van Agent Cooper die met zijn/haar seksualiteit worstelt. Oké, in principe was dit personage waarschijnlijk een travestiet en geen transseksueel, maar omdat de reeks dat mysterie (zoals zovele andere) nooit echt eenduidig opgelost heeft, geven we hem/haar toch een plaatsje.

Nip/Tuck (2004)

Rebecca Romijn is niet het eerste ex-supermodel dat in de huid kruipt van een tot vrouw verbouwde man. Famke Janssen (die ook Nederlandse roots heeft, er moet daar toch echt iets in het water zitten) deed het haar in 2004 al voor met haar rol als Ava Moore in de reeks Nip/Tuck. In het begin hebben de twee plastisch chirurgen die haar inhuren als life coach niets in de gaten – hoe zou u zelf zijn? – en Ava kan zelfs de tienerzoon van een van hen verleiden. Maar als een van de twee ontdekt dat haar vagina veel te ondiep is voor een normale vrouw (hoe hij daar achter komt, laten we aan uw verbeelding over), begrijpen ze dat zij ooit een hij was.

South Park (2005)

De deugnieten achter South Park hebben het thema natuurlijk ook al eens op hun heel eigen manier behandeld. In de aflevering Mr. Garrison’s Fancy New Vagina laat de homoseksuele leraar van Kenny en zijn vrienden zich door een chirurg onder handen nemen. Als zijn vriend hem daarom laat zitten, roept hij hem na: ‘You men are all alike! Go ahead and find somebody who doesn’t have a vagina, you fag!’ Ja, subtiliteit is toch nooit echt hun forte geweest.

Dirty Sexy Money (2007)

In deze nieuwe Amerikaanse dramareeks over een steenrijke familie in New York (die later op het jaar op VT4 te zien zal zijn), doet ook een transseksueel personage mee. En voor één keer wordt dat gespeeld door een actrice die in het echte leven eveneens een operatie ondergaan heeft, ene Candis Cayne. Zij kruipt in de huid van Carmelita, een transseksueel die een relatie begint met een van de telgen van de clan, tevens een getrouwd politicus.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content