Wout Vlaeminck

1 Waarom laat Loekie Zvonik ieder hoofdstuk van haar roman beginnen met een citaat van Hermann Hesse?

Wout Vlaeminck: Zvonik is in Gent geboren, maar had Tsjechische roots. Haar echte naam was Hermine Zvonicek, maar na haar studietijd wilde ze Loekie genoemd worden, naar haar tweede naam, Louise. Dirk De Witte bewonderde Hesse. In diens De steppewolf komt het personage Hermine voor. Zij wordt geacht het hoofdpersonage van zelfmoord te redden. Dirk zette Loekie aan tot het lezen van De steppewolf en speelde een literair spel met haar, waarin hij haar de rol van Hermine toebedeelde. Ze kon hem redden of samen met hem sterven, insinueerde hij.

2 Maar veel zin had Loekie daar niet in. Waarom schrijft ze anders ‘Ik ben geen prullenmand voor verbruikte literaire hoogtepunten’?

Vlaeminck: Nee. Zvonik en De Witte hadden elkaar ontmoet aan de universiteit, maar waren elk hun weg gegaan. Toen hun liefde twaalf jaar later in Wenen weer opflakkerde, was dat voor Loekie alleen maar een onschuldig spel. Ze had mensen aan wie ze gebonden was, schrijft ze, en Dirk was slechts randgebied. Maar voor hem was het veel meer dan dat. Eenmaal terug thuis wilde hij haar meeslepen in een tragisch verhaal waar ze als nuchtere, realistische vrouw helemaal niets mee had. Ze hield van haar gezin en haar baan in het onderwijs. Een dergelijk geloof in het kleine geluk had Dirk De Witte toen al lang verloren.

3 Zvonik verwijst er in haar boek niet naar, maar in hoeverre speelde het overspel van De Wittes vrouw Anneke met schrijver Gust Gils een rol in zijn beslissing om zelfmoord te plegen?

Vlaeminck: Het huwelijk van Dirk en Anneke was problematisch. Ze hielden er allebei buitenechtelijke affaires op na en wisten dat van elkaar. Ik denk dat haar relatie met Gust Gils een ultieme poging was om Dirk terug te winnen, door hem jaloers te maken. Of die relatie echt heeft bijgedragen tot zijn dood, betwijfel ik. Hij was toen allicht al te vervreemd van Anneke om er echt mee te zitten. Ondanks Annekes liefde voor Dirk en de vele offers die ze voor hem maakte, liet Dirk zijn echtgenote volledig links liggen. Dat er in het boek zelden naar Anneke verwezen wordt en zij ook pas op het eind aan het woord komt, is dus zeker geen toeval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content