Carambole – Krijt je virtuele keu en ga Ceulemans, Hendry of O’Sullivan achterna met de biljartgame die je de keuze laat tussen drie disciplines.

ps2, psp, xbox 360

Blade Interactive/Sega

Gameplay 8 l Grafiek 6 l Geluid 7

De één volgt met klamme handjes drie uur durende snookermarathons op de BBC, de ander neemt er alleen zijn toevlucht toe als Rohypnol geen voldoende krachtig slaapmiddel blijkt. Toch blijft het vreemd dat snooker zo’n droog imago heeft, waar de niet zo heel erg verschillende Amerikaanse variant pool wél voor opwindend doorgaat. Snooker heeft dringend nood aan een scène in de volgende 007-film en een sensibiliseringscampagne in het motor- en ledermilieu.

World Snooker Championship 2007 kan misschien ook helpen, al kiest de game voor het safety shot of de carambole: de titel herbergt immers nog twee andere disciplines op groen vilt: pool en biljart. Drie games voor de prijs van één, al is dat nu ook weer niet zo’n indrukwekkende prestatie. Uiteindelijk verschillen alleen de afmetingen van de tafel, het aantal ballen en de regels enigszins. De aansturing blijft identiek: je kiest het plekje waar je de bal wil raken, de hoek en de stootkracht. Wil je effect zetten of een tafelgenoot nog eens dat trickshot demonstreren, dan kan dat ook.

Voor wie nog nooit een biljartkeu in de handen gehad heeft, echt of virtueel, zijn er telkens een korte tutorial en enkele handige hulpmiddeltjes. Zo kan je om tactisch en technisch advies vragen en ‘assistentielijnen’ op de tafel laten verschijnen die je vertellen waar de ballen terecht zullen komen. Aangezien dit het wel héél gemakkelijk maakt, kun je van deze mogelijkheid geen gebruik maken in multiplayermodus.

Houdt het scoren van zo hoog mogelijke breaks voor u geen uitdaging meer in, dan is er een verrassend uitgebreide carrièremodus. Je creëert je speler en werkt jezelf op van groentje tot deelnemer aan het wereldkampioenschap. De weergave van de wedstrijden lijkt overigens sterk op de BBC-uitzendingen, inclusief commentaar en dat kleine inzetschermpje met een close-up van de speler die machteloos toekijkt hoe zijn tegenstrever bal na bal recht in de pocket schiet.

Wie het poolspel verkiest, krijgt ‘8 ball’ en ‘9 ball’ en weet wellicht nog wat dat wil zeggen ook. Het biljartluik wordt helaas stiefmoederlijk behandeld. Grafisch is deze reeks stilaan toe aan een make-over, maar in zijn geheel biedt World Snooker Championship een vrij volledig pakket ballentafelplezier.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content