Na vijftien jaar hebben Salman Rushdie en John le Carré de strijdbijl begraven. De twee auteurs raakten in 1997 in onmin omdat Rushdie vond dat Le Carré de fatwa na de publicatie van De duivelsverzen niet duidelijk genoeg had veroordeeld, maar nu hebben beiden laten weten dat ze spijt hebben van het geruzie. Drie andere literaire vetes:

NORMAN MAILER VS GORE VIDAL (1971-1990)

REDEN Een van de bekendste ruzies, die ontstond nadat Vidal in 1971 The Prisoner of Sex van Mailer had omschreven als ‘een drie dagen durende menstruatie’. De ruzie escaleerde toen de twee even later samen in The Dick Cavett Show zaten: achter de schermen gaf Mailer Vidal een kopstoot, tijdens de uitzending zelf maakte Vidal zijn concurrent verbaal in. Toen ze elkaar zes jaar later opnieuw tegenkwamen op een feestje, sloeg Mailer Vidal neer, maar die slaagde er van op de grond toch in om de bovenhand te halen: ‘Zoals gewoonlijk heeft Mailer aan woorden niet genoeg’, sneerde Vidal.

AFLOOP In 1990 gaven de twee een interview aan Esquire, waarin ze het bijlegden. Ze maakten zelfs grapjes: toen de journalist aan Mailer vroeg wat zijn favoriete Vidalboek was, antwoordde die droog: ‘Zijn laatste.’

V.S. NAIPAUL VS PAUL THEROUX (1996-2011)

REDEN Naipaul en Theroux waren dikke vrienden, tot Theroux ontdekte dat een boek waarin hij een persoonlijke boodschap voor Naipaul en zijn vrouw had geschreven te koop werd aangeboden. Daarop schreef hij de memoires Sir Vidia’s Shadow – A Friendship across Five Continents, waarin hij zijn voormalige mentor met de grond gelijkmaakte. En hij had zich nog ingehouden, schreef hij later in de krant.

AFLOOP The New Yorker zette vorig jaar een video online waarin Theroux en Naipaul elkaar de hand schudden. ‘Een magisch moment’, zoals het magazine het omschreef.

BRET EASTON ELLIS VS DAVID FOSTER WALLACE (SINDS 2012)

REDEN In een nieuwe biografie van Foster Wallace vertelt de schrijver van onder meer Infinite Jest dat hij geen al te hoge pet opheeft van Easton Ellis. Die liet begin september op Twitter zijn ongenoegen blijken over dat gebrek aan appreciatie, en noemde zijn collega onder meer ‘een oplichter’ en ‘de saaiste, meest overschatte en pretentieuze auteur van mijn generatie’.

AFLOOP Foster Wallace heeft in 2008 zelfmoord gepleegd, en aangezien Easton Ellis zo kwaad kan zijn op een dode, vrezen we dat hij niet gauw tot betere inzichten zal komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content