WK 2006: FINALE

21.00 – VT4

Voetballiefhebbers aller geslachten verenigt u! Vanavond is het zover: de finale van het WK 2006 in Berlijn. Nog (minstens) negentig minuten en dan weten we waar er vannacht een grandioos feest losbarst en welk land zich de komende vier jaar wereldkampioen mag noemen. Vanuit het kasteel van Rullingen verzorgt VT4 de slotshow van het WK. ‘De finale moet de schitterende apotheose worden van een boeiend toernooi’, aldus gastheer Carl Huybrechts.

Je bent allicht blij dat VT4 de finale mag uitzenden?

Carl Huybrechts: Uiteraard, en ik denk de kijkers met ons. We zijn er met VT4 in geslaagd een eigen look en feel te creëren in Rullingen. Het was ook een primeur in België om van op zo’n bijzondere locatie uit te zenden. Misschien zou het nog interessanter geweest zijn als we álle wedstrijden hadden kunnen uitzenden, maar voor VT4 is dat onmogelijk.

Veel Vlamingen hebben het WK op de Nederlandse tv gevolgd. Is dat geen domper?

Huybrechts: Nee, want dat is altijd zo geweest, zeker als de Belgen er niet bij zijn. Ik vind het flauw dat de media daar nu zoveel aandacht aan besteden, want omgekeerd keken de Nederlanders in 2002 – toen deed Oranje niet mee – ook veel naar de Vlaamse tv. Ditmaal is de Nederlandse pers massaal ter plekke, ze gooit er tonnen geld tegenaan en heeft dus veel meer mogelijkheden. In Nederland leeft ook iederéén mee met het nationale elftal, met een ontembaar enthousiasme als gevolg.

Wat vond je van het niveau van het WK?

Huybrechts: Ik denk dat we niet mogen klagen, ook al was het niet altijd even geweldig. Slechts een tiental ploegen ter wereld is de moeite waard om te zien spelen, dus het WK begint eigenlijk pas echt vanaf de kwartfinales. Daarvóór doen Janneke en Mieke ook nog mee, zoals Raymond Goethals altijd zei. Er zijn in elk geval veel mooie doelpunten gemaakt, al heeft dat ook met de WK-bal te maken. Nu is het vooral hopen dat de finale een echt spektakelstuk wordt.

En heb je de Rode Duivels gemist?

Huybrechts: Absoluut niet: ze hoorden er gewoon niet thuis. Maar dat komt vooral door het slechte beleid van de Belgische Voetbalbond, die volgens mij dringend gesplitst moet worden. Dan kan de Vlaamse Gemeenschap haar geld zelf beheren en bijvoorbeeld meer fondsen vrijmaken voor de jeugdopleiding. Misschien slagen we er dan nog eens in ons te kwalificeren voor een internationaal toernooi.

Scary Movie * Ivory Wayans, VS 2000. De teller van deze parodiërende tienerhorrorreeks staat inmiddels op vier, maar films die hun angstfactor zo opzichtig in de titel verkopen, daar is iets niet pluis mee. Subtiliteit is ver te zoeken in de humor waarmee het genre van de horrorfilm hier à la Zucker & co door de mangel gehaald wordt (20.45 – Kanaaltwee) The Color Purple ** Steven Spielberg, VS 1985. Manipulatieve, romantiserende en suikerzoete verfilming van Alice Walkers bestseller over een misbruikte arme zwarte vrouw in het Georgia van na de vorige eeuwwisseling, die vecht voor haar vrijheid. Spielberg brak voor het eerst met zijn verleden als actieregisseur, maar bij de nieuwe uitdaging – een volwassen humaan drama – dribbelde hij toch veilig mainstream om de meer donkere thema’s van Walkers roman heen (21.05 – VijfTV) Ma femme est une actrice * Yvan Attal, FR 2001. Noem het gerust een soort autobiografische mockumentary: acteur Attal zet in zijn regiedebuut immers de camera scherp op het leven van een sportjournalist met acteerambities (Attal) die getrouwd is met een actrice (Charlotte Gainsbourg, ook in het echte leven zijn muze). Een wat uitgerekte en niet altijd even handige, maar charmante komedie (22.55 – Ned 1) De Glimlach van Ronaldinho Portret van de ster van het Braziliaanse voetbalteam (16.40 – VT4) Rembrandt Thema-avond over schilder Rembrandt, als begin van de Rembrandt-week, die de volgende dagen de Nederlandse tv in de ban houdt (20.25 – Ned3) België Beeft Herhaling van de Over Leven-documentaire over een grote aardbeving in Verviers in 1692 (21.05 – Canvas).

Joachim Theuwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content