Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

We weten niet of de Chinese gokmaffia de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren al heeft ontdekt, maar als het zo is, dan wordt er over een tiental dagen grof geld verdiend in het Verre Oosten. Op 27 maart worden tijdens de Nacht namelijk voor de tweede keer de Vlaamse Televisiesterren uitgereikt, de ‘Oscars van de Vlaamse televisie’ . En wie een beetje heeft opgelet, kan nu al met enige zekerheid voorspellen wie er met sommige prijzen naar huis zal gaan.

Een voorbeeldje? Wel, het zou toch erg raar moeten lopen mocht De Slim-ste Mens ter Wereld niet verkozen worden tot het ‘Beste Entertainmentprogramma’ van 2008 en de kans dat Erik Van Looy uitgeroepen wordt tot ‘Beste Presentator’ is ook behoorlijk groot. Niet alleen omdat programma en presentator zo populair zijn, maar vooral omdat ze vorig jaar ook al wonnen en omdat de concurrenten nu krék dezelfde zijn. Van Looy moet het namelijk weer opnemen tegen Tom Le-naerts, Peter Van de Veire en Koen Wauters, en De Slimste Mens krijgt opnieuw af te rekenen met De Pappenheimers, Sterren op de Dansvloer en Hagger Trippy. Als de logica gerespecteerd wordt, mag Van Looy op zijn schoorsteen dus nu al plaatsmaken voor twee nieuwe beeldjes.

Het is niet de enige déjà vu op de nominatielijst: De Laatste Show, Het Journaal op één en Het Nieuws op vtm werden bijvoorbeeld opnieuw genomineerd als ‘beste informatieprogramma’, samen met Phara. Maar omdat de prijs in die categorie vorig jaar naar de vreemde eend in de bijt ging, De Weg naar Mekka, durven we op dit vlak geen garanties te geven .

Ook de titels van de programma’s die de selectie níet hebben gehaald, klinken trouwens vertrouwd in de oren: Lux XL werd voor de tweede keer over het hoofd gezien en ook het zelden minder dan ijzersterke Belga Sport haalde opnieuw de eindmeet niet. En al was er op Iets met Boeken veel aan te merken, de uitzendingen waren toch vaak informatiever dan het steeds lichter wordende De Laatste Show.

Het blijft vreemd dat de tv-makers van Vlaanderen, die de nominatielijst opstellen, zo dikwijls bij dezelfde namen uitkomen. Niet dat sommige genomineerden geen beeldje verdienen, verre van, maar aangezien veel van de kanshebbers al volop in de prijzen vallen in die andere poll – de kijkcijfers – zou het misschien niet slecht zijn om de minder populaire programma’s eens wat meer in de kijker te plaatsen. Nu krijg je door de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren de indruk dat de Vlaamse televisie elk jaar meer van hetzelfde brengt, en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content