Film: ** Extra’s: ** (20th Century Fox Home Entertainment)

Film. Nicolas Cage en Christian Slater zijn Amerikaanse sergeanten die tijdens de oorlog in de Stille Zuidzee twee Navajo-indianen moeten ‘babysitten’. De indianen zijn ‘codetalkers’, getraind om in hun taal strategische informatie te coderen (de vijand slaagde er nooit in hun code te kraken). Cage en Slater moeten ‘hun indiaan’ beschermen maar ook liquideren, als hij dreigt in handen te vallen van de Jappen. De code is belangrijker dan een mensenleven: een variatie op een bekend motief uit het oorlogsgenre, het dilemma van de enkeling die opgeofferd wordt aan de belangen van de groep.

John Woo kon zijn verheerlijking van de marine niet slechter (of niet beter; hangt ervan af tegen wie je praat) getimed hebben. Opoffering, vaderlandslievend heroïsme en de broederband die in extreme situaties wordt aangehaald: het zijn de courante ingrediënten van de Hollywoodse oorlogsfilm, maar in de huidige context van de Amerikaanse krijgslust en het superpatriottisme krijgt het allemaal een veel wrangere bijsmaak dan de naïeve Hongkongse actiemeester ooit kon hebben bedoeld.

Extra’s. De summiere making of is niet veel zaaks, al ontdek je wel Woo’s trucjes om de toeschouwer letterlijk midden in het strijdtoneel te slingeren: soms gebruikt hij tot wel twaalf gecamoufleerde camera’s die verdoken opgesteld staan in het landschap van de strijd. Voorts is er het intussen verplicht nummertje in Amerikaanse oorlogsfilms: de castleden die op legerkamp worden gestuurd. In dit Bootcamp-verslag moeten ze de militaire tactieken onder de knie krijgen die in voege waren tijdens de marine-invasie van Saipan in 1944. Duur betaalde Hollywoodsterren leren ook hoe de bajonet in iemands borst te planten, wat altijd van pas kan komen bij het afweren van indringers in het royale optrekje in Malibu. Cage en Slater kletsen er in hun audiocommentaar vrolijk en ongedisciplineerd op los (Cage begint ‘out of the blue’ over zijn geplande remake van Electra Glide in Blue). Een tweede audiotrack wordt volgepraat door acteur Roger Willie en Navajo- codetalker Albert Smith die ons trakteert op allerlei filosofische overpeinzingen en wijsheden waar ik toch echt niet op zat te wachten. Wat in het bonusmateriaal ontbreekt, is enig document en degelijke achtergrondinformatie over wat deze film voor het eerst openbaar maakte: het vele jaren geheim gehouden aandeel van de Navajo-indianen in WO2. Patrick Duynslaegher

Samenstelling patrick duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content