Op zijn 67e heeft Will Tura nog steeds geen tijd om zich in boeken of kunst te verdiepen. Ray Charles, Nat King Cole en Rod Stewart volstaan voor hem ruimschoots.

Wat zit er momenteel in je cd-speler?

The Best of Rod Stewart. Ik ben al sinds de jaren 70 fan en zelfs zijn vier The Great American Songbook-platen vol jazzstandards kan ik best pruimen. Ook Ray Charles ligt altijd binnen handbereik. Hij versmelt soul, blues en jazz op onevenaarbare wijze.

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Bij ons in de buurt in Veurne was een bigband actief waar ik enorme bewondering voor had. Via hen ontdekte ik op jonge leeftijd al de jazz. Django Reinhardt, Erroll Garner, de vroege Nat King Cole: zolang het maar groovede en swingde! Ik ben nog steeds een grote jazzfan, al merk je daar helaas weinig van in mijn Nederlandstalige repertoire. Begrijp me niet verkeerd: ik ben tevreden met mijn blanke huidskleur, maar diep vanbinnen voel ik me een zwarte.

Met wie zou je graag nog een duet opnemen?

Met wijlen Mario Lanza, een Amerikaanse filmster-tenor waar mijn broer en ik naar luisterden toen we klein waren. Barbra Streisand zou het me ook geen twee keer moeten vragen, en tegen Gilbert Bécaud zou ik ook geen nee zeggen. Eigenlijk ben ik niet zo tuk op Franse chansons, omdat die vooral melodieus en niet swingend zijn. Maar na een memorabel concert in Parijs moest ik mijn mening herzien: Bécaud swingt wel degelijk!

Ben je een concertganger?

Ik geef er liever zelf! Door de voorbereidingen voor mijn concerten in Vorst Nationaal heb ik nu geen tijd meer om een optreden mee te pikken. Onlangs was ik wel nog in het Sportpaleis voor Andrea Bocelli. Als je zijn fantastische stem hoort, zing je als beroepszanger twee dagen niet meer, ik zweer het je.

Heb je een fetisjauteur?

Totaal niet. Ik ben te ongedurig om een boek te lezen. En ik heb er ook geen tijd voor. Ik denk constant aan muziek, op gedrukte letters kan ik me gewoon niet concentreren. De zeldzame keren dat ik iets lees, is het een biografie van een muzikant of het muziekvakblad Billboard.

Welke films bleven je bij?

(Zonder aarzelen)Ray, de biopic over Ray Charles: geweldig gemaakt, geniale soundtrack. Ik hem ‘m ook op dvd gekocht, over 10 jaar ga ik nog van die film kunnen genieten. En ik ben onlangs in de bioscoop naar Babel met Brad Pitt en Cate Blanchett gaan kijken. Zeer ingenieus hoe de drie verhaallijnen met elkaar versmelten. Mijn favoriete acteur aller tijden blijft Robert De Niro. En The Deer Hunter staat bovenaan mijn lijstje topfilms.

Wat is het gat in je cultuur?

Lang geleden was ik in New York met een kunstkenner. Hij leidde me rond in alle grote musea en leerde me kleppers als Warhol, Magritte en Picasso kennen. Razend interessant, dus nam ik me toen voor mezelf bij te scholen in moderne kunst. We zijn zoveel jaar verder, maar ik ben nog steeds een leek. Ik zou er echt eens tijd voor moeten maken, maar het komt er nooit van.

Geen kunstcollectie hangen dus?

Nee, helaas, zelfs geen goedkope kunstposters. Ik heb wel een schone collectie gitaren en een piano. En vooral veel rommel. Ik moet dringend eens opruimen, zegt mijn vrouw. Al zal dat voor na de ‘Tura in Symfonie’-jubileumconcerten zijn, vrees ik. (lacht)

‘Tura in Symfonie 5’, 9-10/2 in Vorst Nationaal. Tickets via 0900/00991 of www.sherpa.be. Info op www.willtura.be of www.vorstnationaal.be.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content