Ben Van Alboom
Ben Van Alboom Freelance journalist

Allen naar Wil-Mart – Twee jaar na de release van hun voortreffelijke album ‘Sky Blue Sky’ legt Wilco de film ‘Ashes of American Flags’ in de winkel – een knappe tourdocumentaire over Amerikaanse spooksteden en Wal-Mart.

Ashes of American Flags

Warner

Driekwart van Ashes of American Flags bestaat uit concertfragmenten, opgenomen in Tulsa, New Orleans, Nashville en Washington, DC. Niet meteen de hipste plekken op aarde, maar de band rond Jeff Tweedy en John Stirratt (beide ex-Uncle Tupelo) is ook niet bepaald de hipste band op aarde. Neen, hoger-opgeleide-fan-die-op-Groen!-stemt-en-zelfs-de-laatste-van-Neil-Young-goed-vindt, echt niet.

Dat Wilco in de VS ook kleine steden aandoet, heeft gelukkig een groot voordeel: het overige kwart van Ashes of American Flags levert een fascinerend portret van Small Town America op of van een land dat zijn identiteit aan het uitwissen is. Pat Sansone, die op het podium afwisselend gitaar en keyboard beroert, vat het perfect samen, wanneer hij zijn Polaroid bezigt: ‘Polaroid heeft besloten om de productie van zijn filmrolletjes stop te zetten. Nu ben ik met een passé toestel foto’s van een passé landschap aan het nemen.’

Sansone doelt op de spooksteden die de band tijdens de tournee tegenkomt. Mensen zijn weggetrokken om in de suburbs te gaan wonen, in de buurt van vestiging #5849 van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart. Ook frontman Jeff Tweedy kijkt er gefascineerd op toe, maar waarschuwt voor overdreven nostalgie: ‘Ik kan niet tegen mensen die zeggen dat vroeger alles beter was en zweren bij Hank Williams omdat die puur was. Hank Williams was every bit the pop star that Madonna is.’

Tussen de levenswijsheden door pakken regisseurs Brendan Canty, de drummer van Fugazi, en Christoph Green uit met een pak keurig ingeblikte en muzikaal bijzonder overtuigende concertfragmenten, en op de dvd staan verder ook zeven deleted scenes – integrale liveversies van onder meer I’m the Man Who Loves You, Hate It There en Airline to Heaven. Veruit het lekkerste supplement is dat je het schijfje in je computer kunt schuiven om het volledige concert van de band in de 9:30 Club in Washington, DC te downloaden – gratis. Wal-Marketing op haar best!

Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content