Vijf Vlaamse misdaadschrijvers dingen nog mee naar de 15e Knack Hercule Poirotprijs, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Die wordt uitgereikt op woensdag 31 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs. In totaal solliciteerden maar liefst 68 titels naar de bekroning. Knack Focus presenteert de shortlist.

EILAND

Pieter Aspe,

Manteau, 309 blz., euro21,95.

DE AUTEUR In zeventien jaar schreef Pieter Aspe (°1953) dertig thrillers met rechercheur Van In. Hij brengt wat zijn lezers willen: een vrij spannende misdaadroman, weerkerende personages, een familiesaga met wat soapelementen.

DE THRILLER Pierre wordt vermoord teruggevonden aan het chique Colettijnenhof. Op een Bretoens eilandje ontving hij gasten die op hun privacy staan. Een paar onder hen hebben banden met het Colettijnenhof. Zowat halfweg kun je vermoeden wie de dader is en dat de plot te maken heeft met pedofilie. Maar dat bederft het plezier niet. Oerdegelijke Aspe. Met knipoogjes naar BV’s?

DE GEUR VAN DE MAAN

Patrick Conrad,

De Bezige Bij Antwerpen, 283 blz., euro19,95.

DE AUTEUR Pink poet, cineast, scenarist, plastisch kunstenaar, romancier en, minder bekend: Patrick Conrad (°1945) is ook een begaafd auteur van misdaadromans, met vaak heel zwarte humor, griezel, erotiek, dandyisme en poëzie.

DE THRILLER Kunstverzamelaar Winter Wertheimer heeft in zijn hoofd een lijst met mensen die hij dood wil omdat ze geen smaak hebben. Hij beraamt samen met een gewezen balletdanser een jacht op vulgariteit, een zoektocht naar schoonheid met veel lijken en bizarre personages. Conrad heeft een unieke stem, schrijft met stilistische verve en bedacht een wel heel originele plot.

ENIGMA

Deflo,

Manteau, 298 blz., euro21,95.

DE AUTEUR Sinds veertien jaar geleden zijn debuut Naakte zielen verscheen, evolueerde Deflo (°1958) tot een van de meest gelezen Vlaamse misdaadschrijvers.

DE THRILLER Al snel maakt de dader zichzelf bekend als een wrede crimineel die met plezier dieren pijnigt en op een dag vindt dat ‘het uur der wrake aangebroken is. Vandaag, deze heuglijke nacht – lijke, heb je ‘m? – gaat mijn eerste grote mens voor de bijl.’ In een loft wordt een verminkt lijk gevonden. Deflo heeft Enigma heel knap gedoseerd. De moordenaar geeft in korte hoofdstukken commentaar op zijn daden en gevoelens, maar nooit breekt de spanningsboog.

LOTTE, 17 JAAR, BLOND, BLAUWE OGEN

Stan Lauryssens,

Manteau, 282 blz., euro21,95.

DE AUTEUR Voor zijn thrillerdebuut Zwarte sneeuw kreeg Stan Lauryssens (°1946) in 2002 al eens de Knack Hercule Poirotprijs. De jury lauwerde hem toen om zijn originaliteit, branie, de meeslepende plot. Al zijn volgende thrillers verdienden hetzelfde commentaar.

DE THRILLER Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen zorgt voor vernieuwing: korter, zakelijker, weinig flauwe grappen. Wel evenveel spanning en dynamiek. Een meisje is vermist, een meedogenloze moordenaar verbergt lijken in een stationskluis. Maar: ‘Het is pas wanneer je denkt dat het voorbij is, dat het allemaal begint’, zo lezen we al op de eerste pagina.

HOF VAN ASSISEN

Louis van Dievel,

Vrijdag, 444 blz., euro22,50.

DE AUTEUR VRT-journalist Van Dievel (°1953) schrijft ook romans. En ze worden terecht goed onthaald. De Pruimelaarstraat stond al op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

DE THRILLER Een drugshoertje wordt vermoord in de haven gevonden. Boven haar ligt een man met één been. Zijn prothese is verdwenen. Hoe kan hij het meisje vermoord hebben? Twaalf gezworenen staan voor een raadsel. De ene rechter is de andere niet. Elk personage heeft een eigen, boeiend verleden. Dit is een roman én een thriller. Plus een genuanceerd pleidooi voor een volksjury.

KNACK HERCULE POIROTPRIJS 2012

Uitreiking op woensdag 31/10, 11 u., Rode Zaal Boekenbeurs, iedereen welkom. Eregast is de gelauwerde Schotse misdaadschrijver Philip Kerr.

FRED BRAECKMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content