While We’re Young
Vrijdag 14/7, 23.20, NPO 3
De New Yorkse filmauteur Noah Baumbach krijgt het allesbehalve benauwd in de generatiekloof: in zowel The Squid and the Whale (2005), Greenberg (2010), Frances Ha (2012) als in zijn recentste film The Meyerowitz Stories (New and Selected) neemt hij de emotionele wereld en gedragspatronen van tieners en volwassenen onder de loep. Ook in het sarcastische While We’re Young (2014) worstelt generatie X met generatie Y, en omgekeerd.
Josh en Cornelia Srebnick (Ben Stiller en Naomi Watts), kinderloze veertigers uit Brooklyn, gaan gebukt onder een midlifecrisis. Josh was ooit een veelbelovende documentairemaker, maar werkt al ruim acht jaar aan een nieuwe film. Cornelia, een filmproducente, heeft er altijd van gedroomd om samen met Josh een film te maken. Ze wordt radeloos van Josh’ besluiteloosheid, en haar aanvankelijke enthousiasme heeft plaatsgemaakt voor wrok.
In die situatie komt verandering wanneer het koppel bevriend raakt met aspirant-filmmaker Darby (Amanda Seyfried) en ijsmaker Jamie Massey (Adam Driver, onlangs nog te zien in Paterson). De twee ontwapenende, zorgeloze hipsters van om en bij de vijfentwintig houden er een alternatieve levensstijl op na. Zo weigeren ze met Google te werken en in hun retroappartement amuseren ze zich met vintage typemachines, vinyl, VHS-cassettes en ouderwetse bordspellen. Ze nemen hun oudere vrienden op sleeptouw.
Baumbach heeft nooit weggestopt dat hij geïnspireerd is door Woody Allen, Sydney Pollack, Mike Nichols en Paul Mazursky en dat doet hij ook niet in deze sociale satire. Stilistisch zit hij op dezelfde golflengte, maar hij legt ook eigen accenten, zoals de geestige replieken van zijn personages en de situatiehumor – Josh die leert rollerbladen, Cornelia die een cursus hiphopdans volgt, het koppel dat deelneemt aan een ayahuascaceremonie om hun demonen uit te braken. Intussen drijft hij op subtiele wijze de spot met hopeloos hippe millennials en yuppies van in de veertig die zichzelf opnieuw proberen uit te vinden. Een grappige, heel naturalistische dramady vol herkenbare situaties.
Luc Joris
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier